Fogható darabszám – Szabály módosítás I.

Kedves Horgászok!

A jövő évben több szabály módosítását is tervezzük.  Ezeket a terveket szeretnénk megvitatni a weboldalon, hogy a lehető legjobb megoldás szülessen a szabályok megalkotásakor. Várom a hozzászólásokat, véleményeket. Arra már most kérek mindenkit, hogy kulturáltan, építő jelleggel tegyék meg hozzászólásaikat. Kerüljük a személyeskedést és sértegetést!

Az első ilyen szabály a pontyok éves fogható darabszámát korlátozná. Ettől a halállomány bővülését és a sporthorgászat terjedését várjuk!

Terveink szerint a jövő évtől minden  horgász 40db pontyot vihet el éves szinten, illetve heti max. 6 db-ot.

A szabályok betartatására is lépéseket teszünk gyakori és szigorúbb ellenőrzéssel. A fogási naplók vezetésére külön figyelmet fogunk fordítani. Nagyon lényeges, hogy belássák a sporttársak, hogy a fogási napló vezetésével kaphatunk csak pontos képet a halállomány változásáról, a fogások sikerességéről stb. ami nagyon sokat segíthet a telepítések ütemezéséhez és nagyságához.

Osszátok meg a véleményeteket velünk  és egymással!

Üdv:Király Ferenc

 

hozzászólás 11

Balla Zsolt

Üdvözlöm Király Úr!
Én egy kecskeméti horgász vagyok elég sokat jártam a vízre horgászni, de ez a jövőben talán meg változik! Nem azért mert már nem szeretek horgászni hanem azért mert másik vízre kell hogy járjak mert ott a holtágon már lassan egy parti állásra se tudok lemenni! Szóval nem az a fő kérdés szerintem hogy-hogy kell a szabályokat módosítani, hanem hogy-hogy lehet a vízre lejárni!
A módosításokkal eggyet értek, mert amit énis látok vízen az szörnyű és katasztrófális! De az üdülősőkkel akik fognak egy pontyot és felszaladnak a konyhára vele, azokkal ezután sem sok mindent tudnak majd csinálni!
Már régóta tervben van a part felszabadítása azaz a parton való közlekedés lehetősége, amíg ezt nem csinálják meg addig minden szabályozás és tiltás teljesen felesleges és érdemtelen! Mert míg mi odalátogató sporthorgászok van úgy-hogy egy darabot se viszünk haza addig a húshorgászok tizesivel!
Higgye el ez a legnagyobb probléma!
Tisztelettel Zsolt.

Dexter

Azt hiszem itt lehet majd a legtöbb fanyalgásra, kétkedésre számítani!

admin

Kedves Zsolt!

Sajnos igazat kell adnom Önnek! A holtág körbejárása még a mai napig nem lehetséges. A probléma két részre oszlik! A holtág sziget felőli részén van 3 önkormányzati terület ahová engedélyünk van parkoló és lejáró készítéséhez. Ezeknél a területeknél mi fogunk lehetőséget biztosítani a lejárásra, parkolásra.
A másik rész, az üdülő telkek és a vízpart közötti résznél 6 métert minden telektulajdonosnak szabadon kell hagyni! Ezt sajnos az elmúlt 16 évben senki nem követelte meg a tulajdonosoktól. A jelenlegi Önkormány december 3-án 10 órakor kezdődő lakossági fórumán ezzel kapcsolatos terveit, határozatait ismertetni fogja minden érdeklődővel. Itt kérdéseket is lehet feltenni a vezetőségnek akik választ is fognak adni minden esetben. Azt gondolom, hogy ebben a kérdésben a jelenlegi vezetés határozott lépéseket fog tenni, hogy ez a probléma megoldódjon. (szerintem most meg is fogják ezt tenni)
A falu alatti rész: Itt gyakorlatilag gyalogosan járható a partszakasz nagy része, ezt az önkormányzat tette rendbe idén is. Itt ne várjuk azt azért el hogy minden horgászhelyhez autóval lehet leállni, de a közelben található annyi parkolási lehetőség hogy 100-200 méteren belül az autó leparkolható!
Ennyit a körbejárhatóságról, többet decemberben tudunk majd mondani.
Az telektulajdonosok ellenőrzését rendkívül nehéz megoldani. Minden stéghez nem fogunk tudni ezután sem állítani egy-egy őrt, de szerintem ha az őr a vízen tartózkodik rendszeresen és a rendelkezésére álló eszközökkel megfigyeli a horgászokat és természetesen lépéseket tesz minden vitatható esetben akkor javulni fog a helyzet. Én ezt a problémát látom a legkomolyabbnak aminek a megoldásán rajta leszünk.
Üdvözlettel: Király Ferenc

csonakos.25

Zsolt,megpróbálok indulatok nélkül írásodhoz pár észrevételt fűzni.Hogy veszed magadnak a bátorságot,hogy nem bizonyított valótlan dolgokat írj!Azok az üdülő tulajdonosak akiket Te gyanúsítasz,már tettek ezért a vízért,a környezetért valamit.Az,hogy Te nem találsz horgász helyet az is csakis Téged minősít.Ha ismernéd a helyi viszonyokat,más lenne a véleményed.Még annyit:a Körtvélyes soron épült üdülők tulajdonosaik kénytelenek voltak megvenni a parti sávot,ami egy ember kezébe volt,tehát Ő diszponált felette.Természetesen ez is egy abszurd helyzet volt,de sajnos az akkori vezetés ezt lehetővé tette.Tehát ez a partszakasz magánterületi védettséget élvez! Arról pedig ne beszéljünk,hogy ki mennyi halat,és hogyan visz el,a vendég horgászok által otthagyott szemétről nem is szólva,amit rendszeresen mi az itt élők illetve üdülő tulajdonosok szedünk össze,tisztelet a kivételnek.Mindezt azért mertem leírni,mert a vizet a környékét 30-éveismerem ,szenvedélyesen szeretem,tisztelem:Csonakos

Mátéh Csaba

Remélem, ennek a kezdeményezésnek, és a lehetőségnek, hogy elmondhatjuk a véleményünket, az lesz az eredménye, hogy mindegyik fél enged egy kicsit, hogy az érdekek a legkevésbé sérüljenek.

Ennél is fontosabbnak tartom, hogy ennek az egésznek

LEGALÁBB EGY IGAZI GYŐZTESE LEGYEN,

és remélem, hogy azok a halak lesznek!!!!!!! 😉

Herus

Tisztelt Horgászok!

Zsolt hozzászólására reagálva:
Mi is telektulajdonosok vagyunk, és renszeresen karban tartjuk a partot, de sajnos hétvégére a stégünk többnyire szeméttel van tele (etetőanyagmaradványok, a kerítés szétbarmolva stb.) a stégadót pedig mi fizetjük. Persze, hogy nem örülünk az illetéktelen látógatóknak. A telekkel nem rendelkező horgász barátainknak javasoljuk a csónakos horgászatot!

Szabályok tekintetében:
Egyetértünk azzal,hogy szabályokat kell hozni. Az éves darabszámkorlátozással és a napi korlátozással egyetértünk, de a heti korlátozással nem, mivel évi 1-2 hetet töltünk csak folyamatosan a telken, így a heti darabszámkorlátozás azt eredményezheti, hogy adott esetben 2-3 nap után nem horgászhatunk egy álló hétig. Csak üljünk a parton, és fogjuk a törpéket? Azért nem érdemes kivenni 2 hét szabit. E tekintetben a helybéliek és a vidékiek között nagy a különbség, mivel a helybéliek egész évben lejárhatnak.
Kérjük a heti korlátozás felülvizsgálatát! Egyéb tekintetben egyet tudok érteni a szabályokkal.
Üdvözlettel, Herus

admin

Szia Herus!

Megfontoljuk a javaslatod a heti darabszám korlátozás ügyében!

A stégek használatával kapcsolatos megjegyzéshez én is hozzáfűzném azt, hogy a meglévő szabályok is a horgászhely tisztaságára kötelezik a horgászokat!
Ha mindenki tisztán hagyja ott a horgászhelyet (stéget) a horgászat végén akkor nem okozna ennyi bosszúságot senkinek az, hogy valaki rámegy más stégére illetve, használja más horgászhelyét!
Az idei évben a halőr számos helyet tett rendbe (tisztított meg) a kulturálatlan horgászok után!

A HORGÁSZAT ORSZÁGOS SZABÁLYAI
II. A HORGÁSZAT RENDJE

6./ Szemetet, étel-, és horgászcsali-maradékot, a haltisztítás hulladékát a horgászhelyen hátrahagyni tilos. Ha a parton nincs szemétgyűjtő, a horgász köteles a horgászhely elhagyásakor magával vinni a szemetet.

Tehát ha valaki nem tartja be a horgászati szabályokat akkor eltiltása is lehetséges! Próbáljuk ezt elkerülni! Kevesebb konfliktus = élvezetesebb horgászat és környezet!
Üdv:Feri

Dexter

Hali,

Lehet kicsit naiv a kérdésem, de ez most felülírja az országos szabályt? tehát akár 1 nap is megfoghatom a 6 pontyot? bár én a halak 50% ha elhozom, meg ugye én bár tudom nagy hiba, de nem eszem halat, valahogy nem tudom azt a hal ízt megszeretni…

köszi

joci

Üdv Mindenkinek!
Az éves darabszám korlátozással maximálisan egyetértek, a heti lekorlátozás viszont fájó pont lenne, mert másokhoz hasonlóan, én is több napra megyek, igaz hogy csak ritkábban.Ez a heti kvóta viszont otthonmaradásra késztetne inkább, mert több napot nem szeretnék eltölteni azzal, hogy a törpéket űzzem.
Más.
Látom, hogy elég nagy az ellentét a nyaralósok és a parti horgászok között.
Gondolom köze lehet a dolognak, a szabályok szigorodása és az ellenőrzések lehetőségének is.Szerintem azért lehet ez, mert nem igazságos az ellenőrzés,
nyaralós kontra partipecás között, és nem is lesz az sohasem.Nagyon sok vitára adhat ez okot, nem is megyek ebbe bele, csak reménykedem, hogy mindenki megelégedésére fog szolgálni a sok változtatás a horgászrendbe.
Remélem a változások győztesei a halak lesznek.

üdv:joci

admin

Szia Dexter!

A napi 3 darab fogása az érvényes marad! Tehát egy nap max 3db. -> 1 héten max 6db (ez még képlékeny) -> 1 évben max 40db. Tehát lehet hogy két nap alatt elérted a heti 6 db-ot,ha mind a két nap alatt megfogtad a 3-3db halad. Tehát akár 14 nap alatt is elérheted az éves limitet, ha nagyon jön a hal és te is toppon vagy!

admin

Kedves Joci!

Sajnos a mai valóság állandóan azt mutatja, hogy mindig szembeállítanak csoportokat egymással és amíg azok megosztottak és vitáznak addig minden megy tovább a maga piszkos útján!
Én nem akarok ebben a stéges, csónakos, parti horgász, helyi horgász, vendég horgász stb. megosztásban részt venni!
Nekem két horgász van: sporthorgász és (hús)horgász! Azt remélem az utóbbi majd egyszer elfogy bár megértem az Ő motivációját is! Ami érdekel, hogy amikor horgászik jól érezze magát, ne zavarjon mást a szórakozása alatt és tartsa be ezt a néhány szabályt ami hosszútávon az Ő kellemes időtöltését támogatja!
A véleményem a szabályokról az hogy ezek nem igazán szigorú szabályok és lehetőséget adnak a különféle módszerek kipróbálásának ezzel is hozzájárulva az élvezetes időtöltéshez! Az ellenőrzések igazságossága?
Erről nekem a következő vicc jutott az eszembe:
Mi az ami a világon a legigazságosabban van elosztva? Hát az ÉSZ! Még senki nem panaszkodott arra, hogy neki kevesebb jutott volna mint a másiknak! 🙂

Üdv:Feri

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .