Kárász, törpeharcsa – ne dobd vissza!

Kedves Horgászok!

Az új szabályok szerint (fogási naplóban részletesen leírva) nem szabad vissza engedni az amurt, a törpeharcsát, kárászt! Kérlek benneteket tartsátok észben ezt az új változást! Az amurra vonatkozó szabályok is e szerint változnak!

Üdv:Király Ferenc

 

 

hozzászólás 72

Tormási Gyula

Az első intézkedés amivel nem értek egyet,nagyon nem. De arra sem kényszeríthet senki,hogy megöljek egy 5-6-8 vagy 15kg-os amurt. Tehát véletlenül vissza esik…..

csonakos.25

Gyula,így igaz.Soha nem voltam amur párti,de tűzzel vassal irtani? Jó Magyar mentalitás ismét átestünk a ló másik oldalára.Én valahol egy érthetetlen alap nélküli kapkodást látok,de ne legyen igazam!!!Üdv:Csónakos.

Tormási Gyula

Az az igazság,hogy azon a részen ahol mi horgászunk,kb. 80 centis víz található,a meder egyenletes semmi törés vagy valami. Megfigyeléseink azt mutatják ritkán jár arra süllő,csuka vagy harcsa. Vagy pontyot vagy amurt fogunk,esetleg kárászt. Gyakorlatilag a pontyot is viszik az emberek mint a cukrot,hiába a 5kg-os korlátozás ha ritka a vízbe az akkora vagy nagyobb. Megérteném a döntést,ha ezentúl havonta lenne ponty telepítés,és nem csak 2-3kg-os,hanem 5-pluszos is!

Catfish

Kedves Csónakos és Gyula!

Elsőre ezt kapkodásnak is vehetjük, de ha kicsit belegondolunk a dologba akkor gyorsan kiderül, hogy ez nem a mi ötletünk! Ezt a nagyra becsült törvényhozóink kívánsága! Nekem (nekünk) az egyik dolgunk, hogy tájékoztassalak benneteket. Ez megtörtén! Az, hogy ki hogyan fogja ezt megvalósítani azt mindenki az adott helyzetben látni fogja!
A pontyról viszont szó sem esek a bejegyzésben, azzal kapcsolatban minden változatlan…
Mellesleg 6kg-os korlátozás van a pontyra, és bizony a magam részéről szívtelenségnek tartom az ennél nagyobb pontyok hazavitelét (amurból is). Tehát mindenki tudja mi az elvárás és mindenki tudja hogyan járjon el ilyen helyzetben!
Jó horgászást:-)

Tormási Gyula

Basszus,mennyi finom ötfeles pontyot engedtem vissza :))))))

tothjani

Egyetértek a vissza nem dobással.A törpeharcsa igen kártékony hal.
Viszont sajnálattal tapasztalom,hogy egyes „sporthorgász”társak a kifogott -főleg – törpeharcsát kidobják a partra,stégre és ott hagyják elpusztulni.A törpe is megérdemel annyit,hogy elvigyük haza,ha már kifogtuk és ha más nem akkor megeszi a macska.Nem beszélve arról,hogy a parton hagyott oszló tetem nyári melegben rettenetesen büdös és nem mindenki horgászik szivesen olyan helyen ami büzlik.

kenus

Március közepe óta horgászom a tavon,strand mellett stégről.Szombaton szembesültem a strandolok viselkedés kultúrájáról.Tisztelet a kivételeknek akik betartják az íratlan szabályt, az egymás szórakozásának tiszteletben tartását. Valami oknál fogva jobban érzik magukat egyes emberek hogy a stégek előtt éljék ki a víz adta örömöket,úgy hogy látják hogy horgászom, de ez nem érdekli nagy részüket. Pár ember mikor szóltam elnézést kért és távozott vissza a strandra.De a többséget nem igazán érdekelte a mások hobbija.Szombaton fiatalok és felnőtt emberek érkeztek kenukkal a standra, visszafelé menet úgy gondolták hogy jó poén lesz és elvitték a jelölő bóját a szemem láttára és egy felnőtt sem vette a fáradságot hogy szólt volna hogy ez nem is olyan vicces. Kérdésem az illetékesek felé, ha olvassák a honlapot hogy a strand területét bójákkal nem lehetne behatárolni,és táblával felhívni a tisztelt strandolókat a szabály betartására.Ugyan a horgászoknak a tiltó tábla kint van,és ők ahogy látom be is tartják!

Catfish

Kedves Kenus!

Nem tudom, hogy a strand üzemeltetői olvassák e honlapot, de szerintem ha már ott vagy a strand mellett akkor a büfé tulajdonosával kellene egyezkedni ez ügyben, mivel ő tartja rendbe azt a partszakaszt és ő béreli az önkormányzattól, ha jól tudom. Azt hogy a strand kijelölhető vagy sem ezt is Ő tudja megmondani. Az emberek viselkedésével kapcsolatban nincs mit mondanom… itt tartunk.
Üdv:Király Ferenc

Tormási Gyula

Sziasztok! Volt valakinek valami komolyabb fogása a hosszú hétvégén? Vagy egyáltalán fogása? Csak én érzem és tapasztalom úgy,hogy most nagyon rossz a holtág?

Richard

Sziasztok!

A draga jo turakenusok viselkedesevel kapcsolatban sajnos nekem is nagyon rossz tapasztalataim vannak. Nem kovetendo pelda, amit csinalok, de egyelore ez az egyetlen megoldas, ami eddig mukodott: amikor latom, hogy kozelednek, nagyon erelyesen rajuk szolok, hogy fordulas befele. Az en bojammal is jatszottak mar joparszor. Amikor meglattam, hogy mit muvelnek, kiuvoltottem oket a csonakbol. Valoszinu meg Tiszakurton is hallottak… Nem nagyon mertek visszaszolni. Bar 192 centi vagyok es 105 kilo.
A fogas kapcsan: konkretan 4 nap horgaszat alatt fogtam 2 db 60 dekas pontyot, 1 kilos amurt es egy fel kilos karaszt. Katasztrofa…
2 dolgot latok problemakent: amig volt benne hal, addig sok horgasztars messze tobbet vitt el, mint ami maganak kellett. Biztos jol lehetett egyeb dolgokra csereberelni. Illetve ami szerintem idenre kinyirta a vizet az a torpe lehalaszasa. Mennyi kerult ki belole? 140-150 mazsa? Mar nem emlekszem, de oriasi mennyisegu zabalogep tunt el es a viz bovelkdik termeszetes taplalekban. Sajnos mar karasz is alig van, hogy taplalek-konkurencia legyen a pontynak. Rengeteg karaszt kellene telepiteni, hogy megint jol lehessen pontyozni

Gorbuljon

Richard

Tormási Gyula

Hát nem tudom igazából, hogy mi az oka ennek a kapástalanságnak, de gyanítom,hogy amiket visszaengedtünk gyönyörű halakat tavaly és tavalyelőtt,azok serpenyőben végezték valahol. Múlt héten megesett velünk az a szégyen is,hogy a tiszaugi négy napos horgászatunk felénél feladatuk,és átmentünk a Szikrába.Ahol két nap alatt 4 gyönyörű pontyot fogtunk. Ennyi…..

kenus

Etetett helyen március óta kettő darab ponty, pár kárász, és kettő darab harcsa.Régen szóba sem jöhetett ilyen sikertelenség folyamatosan etetett helyen.

csonakos.25

Ejnye-ejnye Gyula,nem is olyan rég még úgy írtál Tősről,hogy egy víznek nem nevezhető valami.Lapozz csak vissza!!!.Sajnos nálunk nagyon nagy bajok vannak.Ennek a taglalása hosszú folyamat.Nyilatkozni állást foglalni csakis komoly tapasztalat,utánjárás,meggyőződés alapján lehet. Gyula még csak annyit,33-éveismerem ezt a vizet,valahol imádom,imádtam?,de azért azt mondom Neked,hogy a Tős vadregényességét romantikáját nehéz íberelni!Gondolom nem bolyliztatok,hanem a bedőlt fák ágai között feltolós szerkóval,na ugye.Nincs annál szebb dolog.Azért is merek ilyeneket írkálni mert jelenleg ott is tartok egy ladikot,és gyerek korom óta horgászom a vízen.No de abba is hagyom mert letol a Feri,hogy ez mégis csak Ugról szóló lap,és igaza is van.Azért gratula a pontyokhoz.Szerdán én is meglevegőztettem kettőt egy rövid időre,meg kb. három kilogramm kárászt.Üdv:Csónakos.

Tormási Gyula

Szia! Igen,tudom mit írtam 🙂 Anno onnan jöttünk át ugra,mert lehetetlen volt az általunk képviselt módszerrel horgászni,a víz felszínén úszó növényzet miatt. De igen,ugyanazzal a módszerrel horgásztunk ott is mint Tiszaugon szoktunk,és nem úszóval a fák között 🙂 Én is imádom szeretem a Tiszaugi holtágat,és éppen ezért aggaszt ennyire a kialakult helyzet.
Hiszen ez a gyönyörű holtág adta nekem és Feri barátomnak eddigi életünk legszebb fogásait.Itt alakult ki bennünk a „fogd meg és engedd vissza” szemlélet is,és stéget sem hiába építettünk ezen a vízen.Csak nem értjük, hol van az a rengeteg szép és nagy hal,amiket láttunk fogtunk…..

Catfish

Sziasztok!
Látom kezd erőt venni rajtatok az elkeseredés. Ugyan ilyen elkeseredés volt tavaly és azelőtt nyáron is. Szerintem semmi tragédia nem történik ezzel a vízzel, a nagy halakkal stb.. hanem a szinte szokásosnak mondható nyári fogásmentes időszak kezdődik és ehhez párosulva még ott a rendkívül alacsony vízállás.
Tavaly ugyan így aggódtunk, sopánkodtunk hogy nem jönnek a halak bármit csináltok. Csónakos 30 éve ismeri a vizet, de szerintem az elmúlt évek alatt is átélt hasonló időszakokat. Én szerintem azok a nagyok ott vannak most is, esetleg nem kint a sekély vízben, hanem a mélyebb rész felé vették az irány. Én azért kíváncsi leszek meddig tart ez az időszak, remélem mihamarabb szép fogásokról fogtok írni.
Engem igazán nem zavar ha kritika éri a holtágat, mivel az elmúlt évek alatt ehhez is hozzá kellett szokni és -sértődés ne essék – ilyen beállítottságúak a magyarok és pláne a horgászok :-)) Erre szoktam mondani magamban, hogy bezzeg mikor eszik a ponty és annyit fognak amennyit nem kellene, akkor nincs sírás-rívás. Most van! Majd vége lesz ennek az időszaknak és szépen mindenki felveszi a ritmust és újra akasztgatja a szép pikkelyeseket. 🙂
Üdv:Király Feri

Dexter

Sziszatok,

Feri, igen szokott ilyen időszak lenni augusztusban mikor 35 fok körül van a hőmérséklet és beáll a víz, idén ez már május végén megtörtént ott nálunk a sekélyben, 3 napot voltam lenn a 3 nap alatt napi 2-3 centit csökkent a víz szint…Jól megfigyelhető ha vödörbe mersz vizet, az zöld, és még a vödört is befogja. Ez augusztusba szokott lenni. Halak? egy csenevész ponty és egy 15 centis amur, én nem tudom hogy került bele ekkora…:(
Másik nézzétek meg a napraforgó táblákat, június közepe van, 2 hét múlva kinyílik, máskor augusztus végén pergettük a naprát…a méhészeti szezonunk kb 4-5 hónaposra csökkent…de tény a holtágban a hal hiány egyik, legfőbb oka a vízhiány lehet. Gyula pedig rendületlenül szedte a dögöket…van bőven.
Mélyben biztos fogják a halakat akiknek van rá lehetősége. Nekünk meg marad a vándorlás, és a fogunk szívása. (méhek és küzdenek rendesen, gondolom a halak se tesznek másként)
üdv, Dexter

Catfish

Hali!
A sok az alga ez tény, de leginkább a vízszint alacsony és a pótlása még várat magára. Bizony nem olyan lelkesek az emberek a szivattyúzás támogatásánál mint a legutóbb,így viszont nem tudom mikor lesz rá elég tőke.
Néhány éve volt egy vízminőség vizsgálat, aminek az volt az eredménye, hogy rengeteg természetes táplálék van a vízben – ami okozhatja a kapások elmaradását -ez szerintem továbbra is fenn álló ok a fogások elmaradásában, mellette az alacsony vízállás, a sok alga és ezek mind rossz irányba befolyásolják a fogásokat. Kevés a hal… ezt ezerszer hallottam, de ez szerintem – már bocsánat- hülyeség. Tavasszal is kevés volt? Nekem nem úgy tűnt 🙂

simon andras

Nem gyakran szólok hozzá az itt folyó eszmecseréhez, de most megteszem. Sajnos a vízszint szörnyen alacsony és az is igaz, hogy nagyon gyenge, de inkább siralmas a fogás. Én a kanyarban a „mély vízben” horgászom, de itt sincs siker.
Nem akarok mutogatni semerre sem, de mikor az önkormányzat minden évben emeli a stégadót (mederhasználati díjat) és ilyenkor pedig levelet ír, hogy megint fizessünk, azért elgondolkodom, hogy hová ment el a „mederre” befizetett pénz. Nem kell reagálni, sejtem. Pedig ilyenkor jól jönne az az összeg is.
És valóban rengeteg a döglött hal és ebből eredően szag is van. Gyula szedi a dögöt, de a nádasból nem lehet kiszedni őket.
Tudom, hogy csak a korábban leírtakat ismétlem meg, de egyet kell értenem a sok panasszal. Az évnek ebben a szakában jobb fogásnak kellene lennie. És ez meglátszik az ide járó horgászok mennyiségén is. Amíg lehetett fogni a túlpart tele volt pecásokkal. Most hébe-hóba van valaki csak ott.
A megszerzett jó hírnevet hamar el lehet veszíteni, és nehéz visszaszoktatni az elpártoló horgászokat. Vagy vízpótlás nagyon gyorsan vagy nem tudni mi lesz.

csonakos.25

Szevasztok.Feri én ismét cáfolnék pár dolgot.Először is mi az hogy kevés a befolyt támogatási összeg?Szerintem egy rentábilis vállalkozásnak megvan a negatív íll.a pozitív oldala is,a pozitív a tisztességes profit elérése,a negatív pedig a mindenkor fennálló rizikó,a kockázat!Én nem tudom,hogy mikor megszületett a tó bérbevétele milyen alternatívák játszottak szerepet?Természetesen meg kellett határozni hogy a tó vízszint tartása kit terhel,az Önkormányzatot,a bérlőt,esetleg mindkettőt?Én most nem megyek bele,hogy a víz hal állománya sok-e,vagy kevés?Egyet azonban felelősséggel állítok,mégpedig azt,hogy a tó,a tó környezete,úgy esztétikailag,mint morálisan egyre jobban amortizálódik le.Nézzétek meg mi lett a víz talán legszebb részével,a kanyarszakaszra, a sziget oldali részre gondolok.Indokolatlan méretű rémséges stég erdő,az esztelen nád irtása.A falu vezetése a bérlőre,ugyan ez fordítva,természetesen mindent a források hiányára,a szegénységre fogva.Azért bízzunk benne,hogy talán ezt is túl éli ez a tó,mint azt is túlélte,hogy évtizetekig Ugi lakos még csak fürödni sem mehetett a vízbe! Feri gondolom Te tudod,hogy mire célzok?Hát most jól kipanaszkodtam magam,ugye?Üdv:Csónakos.

csonakos.25

Megint én vagyok,de ígérem hosszú időre be is fejezem.Andrással maximálisan egyet értek.Amit még csak elszeretnék mondani:ha minden rendben van,tehát megfelelő a hal állomány,ha a víz biológiai paraméterei megfelelőek akkor kérdem én ,hogy létezik az hogy a víz élettelen siralmas állapotot mutat,hónapok óta?Sima víztükör,nincs egy ugrás,a sásban a nádban nem mozog a teknősön kívül semmi,és ez így megy a hajnali íll az esti orákban is.Üdv:Csónakos

Richard

Sziasztok,

Sajnos tavasszal is gyenge volt a kapás nagyon. Van jópár olyan, rendszeresen lejáró horgász cimbora, akik 5-6 pontyot fogtak idén. Pedig március óta rendszeresen faggatják a vizet. Sok a természetes táplálék, ez tény, és ennek hosszú távon örülhetünk is, szépen gyarapodhat a halak súlya. De ez azt is mutatja, hogy sokkal több halat is elbírna a víz. Attól félek, hogy ha nem lesz gyökeres változás a közeli jövőben, azt nagyon megsinyli a víz, de a falu is. A nyaraló tulajdonosok nem járnak le, nem vesznek már éves jegyet, nem Ugon költik el a pénzüket, sőt, elkezdtek megszabadulni az ingatlanjaiktól. Ez gyönyrűen látszik a rohamosan csökkenő ingatlan árakon is. Ez egy horgászvíz, rengeteg őrült pecással, akik szívük szerint éjjel-nappal a stégen ülnének.
Ha lenne értelme…
3 évvel ezelőtt az számított gyenge napnak, ha 5-6 pontyot fogtam, idén meg az a jó nap, ha hajnalban véletlenül fogok 1-2 kisebb pontyot. Pedig k..vajó horgász vagyok 🙂

Richard

És arra buzdítanék minden kedves horgásztársat, aki olvassa ezt forumot, hogy szóljon hozzá. Nem akarom, hogy úgy tünjön, mi néhányan csak a hőbörgés kedvéért írunk. Mindenkinek szívügye a holtág, aki valaha is horgászott itt, mert kiemelkedően jó horgászvíz volt

Mátéh Csaba

Sziasztok!

Bár minden cikket és kommentet figyelek, jó rég beszéltünk… Leköt az apaság, és baromira élvezem. 😀

A tájidegen, invazív fajokat eddig se nagyon „kíméltem”. Kilószámra merítettem Ugon a törpefelhőket. Viszont már vagy 20 éve gondolkozom, hogy ha az amur tájidegen, akkor miért van rá méretkorlát. Érdekes gondolatmenetre utal, annyi szent. 😀 Mindenesetre nálam pontynak és amurnak a vízben a helye. Max véletlenül kiszakad a pontyzsák…

Írjátok, hogy nem igazán van kapás. Sajnos most nem tudok lemenni Hozzátok, hogy lássam, mi a helyzet. Mindenesetre ilyen melegben a víz közepe környékén keresgetnék mélyebb, hidegebb helyeket, és ott alakítanék ki etetést. (Pontyra egy nagy X alakban a 2 partról kender-búza-kukorica-tigris-törtbojli etetést húznék egy kábé 5*10 méteres etetés-szőnyegre.)
Amurt pedig zig-riggel kergetném. A nádat vízbe szoktam hajtani, és nézem, van-e rajta rágás. Ha van, mehet alá a lebegtetett csali. (juharos vagy mézes bojli, muskotályos tigris, stb.)

Remélem, megtaláljátok a halakat, és lesz jó néhány izgalmas fárasztásotok! 😉

tucsokv

Sziasztok!

Nem túl sűrűn szólok hozzá,az itt olvasottakhoz,most mégis megteszem,mert engem is aggaszt hogy mi zajlik körülöttünk.Leszögezem ez az én magán véleményem,és próbálok elfogulatlan lenni,bár nagyon nehéz hisz az egész gyerekkoromat ebben a kis faluban töltöttem.
Az emberek passzivitása a vízszint emeléshez teljesen érthető,azt gondolom ha egy társaság ami nyilván nem nonprofit céllal vállalja egy tó üzemeltetését,kötelezettséget vállal arra hogy a működéshez szükséges alapfeltételeket vállalja/megfelelő vízszint,megfelelő hal állomány/,az más kérdés hogy adott esetben pl a vízszint megtartásához a természet nem segít hozzá,de hogy még rá is segítenek az ingatlan tulajdonosok azzal,hogy szivattyúznak …Kérdem én akkor miért is támogassam az átemelést,hogy nekik több és szebb termésük legyen?Igen is kellene erre energiát fordítani mert ha egy ember éves bérét vesszük figyelembe közel nem kerül annyiba mint amennyi víz a holtágban maradhatna…A hal állomány… ha számításaim nem csalnak 2010-től tendenciózusan csökken a telepített mennyiség az utolsó jó év 2011-ben volt/135q/ ,az akkori fogások /fényképről visszanézve/tökéletesnek mondhatók,most március óta sikerült 4 amúrt kifognunk,pontyot hírből sem láttunk,és igen a horgászok máshova viszik el a pénzüket ,mi eddig 5 éves jegyet váltottunk ki, az idénre csak egyet.
Sajnos míg a falu vezetése nem látja át hogy gyakorlatilag ez a tó neki bevétel forrás lehetne addig nekünk csak a kesergés marad,mondok mást ahol mi horgászunk a környéken van egy ingatlan /egyszer megnéztük mi is zajlik ott/az udvar végig van kenelezve benne több 10 kutyával,hajnalban ,este ill amikor rájuk jön a vonyítás,ugatás ,hát az megfizethetetlen .Az ember pihenni kikapcsolódni szeretne nem ezt hallgatni…hol van ilyenkor a jegyző,feltételezem van róla információja,és nyilván azt is tudja a törvény mennyi ebet enged tartani…
Összegezve addig míg a vezetés nem változtat a hozzáállásán sajnos addig nem fog változni semmi ,és mi horgászok isszuk meg a levét….

Zsu

Sziasztok!

Bár még csak az első szezonunkat töltjük itt és nem töltöttünk el ezen a vízen 30 évet, de még 30-at, azért szeretnénk, így nem hagyhatjuk szó nélkül mi sem az eddig olvasottakat és tapasztaltakat!
A mi elkeseredettségünk is határtalan, de a csalódottságunk talán még nagyobb. Tegnap jöttünk haza 2 hét intenzív horgászat után a holtágról, de törpén és teknősbékán kívül semmit nem fogtunk, pedig a kényelmünket feladva a stégen aludtunk, ez által a nap 24 órájában bent voltak a botok és a csalik, etetőanyagok hihetetlen tárházát kipróbáltuk, de az élmény elmaradt. A félreértések elkerülése végett nem azt várom el egy vadregényes víztől, hogy megpakoljam a mélyhűtőmet sőt, ha egy évben kétszer eszem halat sokat mondok, de kevés azon nők közé tartozom, aki nem napozni kíván kiülni a partra, hanem átélni azt az euforikus élményt, amit egy szebb hal megakasztása majd fárasztása okoz és azt a frenetikus utóhatást, ami ezen hal visszaengedését eredményezi éltető elemébe. Ezért minden kényelmet képes vagyok feladni. Tudom jól, hogy vannak kapástalan időszakok, napokat lehet ráfogni a hideg és melegfrontokra, de 20 éve horgászom gyönyörű eredményekkel és 2 hét intenzív horgászat után, le tudom vonni a konzekvenciát egy adott vízről! Ez a víz rendkívül jó adottságú és halakban is bővelkedik, ezt le lehet mérni a fürdésekből, fordulásokból, halmozgásból, de ahol mi horgászunk jó indulattal is csak 35 cm-es a vízmélység. Ide a halak csak sütkérezni jönnek, de eszük ágában nincs megszagolni sem a felkínált csemegéket.
Persze most jöhet az, hogy miért nem mentünk be a mélyebbe csónakkal??? Mert ha így áll a helyzet, csónakot veszek és nem egy telket, arról nem beszélve, hogy a gyerekemet nem hagyhatom felügyelet nélkül, ha pedig egyedül csónakázom be, akkor ugyanott tartok, ahol itthon, hogy nem a családom körében töltöm az időm nagy részét, hanem magányosan a víz közepén!
Azaz a hely adott, hozzuk ki belőle a legtöbbet!!! Valahol mindenki a saját szemszögéből nézve ugyanezt érzi és ugyanezt fogalmazta meg, de a lényeg nem az hogy keseregjünk és beletörődjünk a kialakult helyzetbe, hanem az hogy hogyan lehetne megoldani a problémát!!!!
A cél a közös érdek megteremtése a holtág megmentése és a kialakult hihetetlen alacsony vízszint orvoslása!!! Ehhez pedig összefogásra van szükség és nem feltétlenül csak anyagi hozzájárulásra gondolok!
Az hogy a kialakult helyzet változzon, tenni kell nekünk is, nem csak az önkormányzatnak és a Királyéknak. Az éremnek mindig két oldala van. Azt írjátok, hogy minek fizessek én hozzájárulást ha más szivattyúzza a vizet és ez által a termése bőséges lesz??? Ez igaz, de ilyen alapon a Királyék is minek töltsék a vizet, a saját profitukat kurtítva, ha a telektulajdonosok sza..nak bele! Ez is érhető lenne!!!
A holtágból egyéb célokra kivett víz mennyiségének, szivattyúzásnak a megszüntetése véleményem szerint a holtág mellett életvitelszerűen élőket érinti leginkább. Lehet, hogy nincs igazam, de egy hasonszőrű horgász, aki idejön a városi nyüzsiből pihenni az nem fog neki állni paprikát és paradicsomot locsolgatni, csak élvezni a vizet a horgászatot és azt hogy végre a családjával lehet! A jegyző az első fokú hatóság ennek megregulázására és bárki bejelentése alapján köteles eljárni ez ügyben. A telektulajdonos csak egyszer fizessen 30 ezres bírságot, mert szivattyúzza a vizet a holtágból vagy egyszer érezze azt, hogy ezt akár a szomszéd is figyelheti vagy bejelentheti, akkor többet nem tenné. Az önkormányzat tehet ellene, akár büntetés kiszabással, de akár bejelentési díj megfizetésével is. No de anonim jelleggel, akár egy telefonszámot is fenn lehetne tartani ennek kiküszöbölésére. De ennek megoldásához ugyancsak a közösség erejére van szükség, hogy együttesen segítsük megelőzni ezt a pofátlan magatartást!!!!
Szó esett arról, hogy az önkormányzatnak lépnie kell sok esetben, no ez kétségtelen, de vegyük példaként a mederhasználati díj megfizetéseket,itt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ha a telektulajdonos egy stéget létesít, akkor kutya kötelessége azt bejelenteni és fizetni utána a mederhasználati díjat. Mikor megvettük a telket és felújítottuk a már meglevő stéget, ami rajta állt és a büdös életbe nem fizettek rá az előző tulajok semmit, akkor nem vártunk az önkormányzat felszólítására, hogy méltóztassunk legalizálni a vízi létesítményt, hanem vettük a fáradtságot, megterveztettük és benyújtottuk! Két nap múlva már a kezünkben volt a határozat, a tábla, amit el kellett helyezni a stégen és a csekk az éves díjról! Magától értetődőnek tűnt annak rendezése! A saját stégeket az önkormányzatnak fel kell mérnie, erre egy közmunkás is képes ugyanis a mederhasználati díjat a stégek után a telektulajdonosok talán fele fizeti. Mi évi 8650 ft-ot fizetünk négyzetméter arányában, ha a közel hasonló összeget csak százan nem fizették be, az itt lévő legalább 400 stég közül, ami hozzáteszem éppen a vízszint emelésre is biztosítana egy keretet, akkor már 7-8 százezerrel beljebb lennénk, ami kb. 4 nap vízbeemelést fedezne.
Nincs közöm hozzá, hogy milyen megállapodás van az önkormányzat és a Királyék között, de a mederhasználati díjat általában mindig a vizet kezelő cégnek kellene kezelnie és nem az önkormányzatnak. Mi eddig mindig egyesületnek fizettük be az erre vonatkozó költségeinket más vizeken! De megoldás lehet az is ezen befizetések szabályozására, ha csak az tarthatna fenn stéget, aki rendelkezik éves területi engedéllyel. Ahol eddig horgásztunk ez mindig így volt, amennyiben valaki nem váltotta ki az éves engedélyt, úgy elbontatták a stéget természetesen a használó költségére. Ugyanis azzal tisztában kell lenni, hogy a stég tulajdonjoga a telektulajdonosé ugyan, amit másik fél nem használhat a telektulajdonos írásos beleegyezése nélkül, de a meder az önkormányzat tulajdona, ami felett nem rendelkezhet más! Evvel egyébként kordában tarthatóvá válna a temérdek stég indokolatlan megépülése is.
Amit szerintem még mi tehetnénk közös erővel, annak ellenére hogy magunk ellen is beszélek az az, hogy az éves díj felett befizethetnénk évente mondjuk 3000 Ft havária hozzájárulást, ami annyit jelent, hogy minden félen ( Önkormányzat, Királyék, Horgászok) kívül eső problémák megoldására nyújtana egy alapot. Ilyen a vízfeltöltés is, de akár az időjárás függvényében egy esedékes vízkivétel megoldása is.
Ha számolunk kb. 500 taggal, akkor ez az összeg 1,5 millió forint, amit el lehetne különíteni pl. az önkormányzati alapítványi számlára vagy a vízkezelők számlájára.
Gondoljatok csak bele, lehet lesznek évek, amikor ez az összeg nem kell, hogy felhasználásra kerüljön. Így tolódna maga előtt és akár 3 év múlva egy biológiai iszapmentesítést is meg lehetne oldani ebből a pénzből, mert a havária alap által egy tartalék keretet lehetne képezni és ha baj van nem kellene kuncsorogni, mert az aszályos időszak miatt éppen katasztrofális a holtág vízszintje!
Az is furcsa volt számunkra mikor beléptünk, hogy ezen a vízen az új belépőknek nem kell egyszeri halasítási díjat fizetni. Ez az összeg egyszeri és az új belépőket terheli, általában ez a díj a mindenkori éves díj összege bár Magyarországon ez több százezerig is elmehet. Ismerve hazánkban több vizet ez sok helyen kötelező! Itt miért nincs????
Ha a havária díj elkülönül évente, a mederhasználati díjat mindenki tisztességesen befizetné és megszűnne a kiskertek holtágból történő vízellátása, akkor az új belépők által befizetett halasítási díjat valóban halasításra lehetne fordítani, amiben valljuk be mindenki örömét lelné!
Leszögezem lehet, hogy csak a mi érzéseink ilyenek, de úgy gondolom, hogy kesergéssel csak saját magunkat mérgezzük, de változni ez által semmi nem fog, csak rosszabbodik! Bízom abban, hogy ezt az oldalt az önkormányzat is látogatja és tesz végre valamit, de abban is hogy a renitensek is olvassák és megszólal a lelkiismeretük! Ez a holtág minden itt horgászó, élő ember szívügye, most már a miénk is, ezért tegyünk érte mi is! Lehet, hogy naivnak tűnhet, de én hiszek a közösség erejében és ez rajtunk is múlik! A magunk részéről mi fizetünk hozzájárulást, de a későbbiekben szükséges lesz alapot építeni, mert a befizetők száma évről évre kevesebb lesz és a közhangulat még forróbb, ha már nem lenne elég forró így is!!!!
Így Richárdhoz hasonlóan én is arra buzdítanálak Benneteket, hogy ne csak olvassátok a honlapot, hanem ötleteljetek és azt osszátok meg! Biztosan mindenkiben megfogalmazódott már, hogy mit kellene másképp tenni, hogy a kialakult helyzet jó irányba forduljon! Ez a honlap is értünk született és az nem mozdít előre senki jó érzésén a holtág jövőjén meg pláne, ha csak a megszokott pár ember írja ki magából az észrevételeit, mint ahogy az sem tesz jót ha csak panaszkodunk. Rajta kedves horgásztársaim, itt minden a holtágon horgászó ember segítségére számítanak! Írjatok és ötleteljetek, hátha ezzel közösen tehetünk egy cél érdekében!!!!
Kellemes időtöltést és eredményes horgászatot kívánok Mindannyiótoknak!

Richard

Kedves Zsu!

Kifejezetten orulok, hogy hozzaszoltal! Annak nem, hogy ennyire eredmenytelen volt a 2 hetes horgaszat. En is most keszulok egy 2 hetes nyaralasra Ugon, igy legalabb abrandok nelkul fogok horgaszni. Ha veletlenul beesik valami (erosen ketlem), az pozitiv csalodas lesz.
Teljes mertekben egyetertek veled. Barhogy csurjuk-csavarjuk, potlolagos befizetes kell, hogy legyen viz es hal a holtagban. De! Ahhoz, hogy barki is egy fillert is befizessen, valakinek garanciat kellene vallalni, hogy x cm vizemelkedes lesz illetve nagyon sok x mazsa hal kerul telepitesre. Nekem most mar teljes meggyozodesem, hogy nincs hal a holtagban. Nem tudom, hova kerultek a halak, de nincs benne. Olyan nincs, hogy tavasz ota senki nem fog semmit. A tavasz is harmatgyenge volt. Akkor lehetett neha fogni, amikor telepites volt, de csak es kizarolag a friss telepitesekbol. A hires tiszaugi pikkelyes 4eseknek nyoma nincs, mikozben ket evvel ezelottig szinte minden hajnalban es este csak ilyeneket lehetett fogni. No meg nagyobbakat.
Szerintem nagyon sok eves engedelyes hajlando lenne akar 2x ennyi penzt aldozni az eves engedelyert, ha GARANTALT lenne eves 150-200 mazsa hal telepitese. Lenyeg, hogy legyen ra garancia, ami nyomonkovetheto es szamonkerheto.
Gorbuljon, es ne a torpetol

Richard

Catfish

Sziasztok!

Fordított sorrendben válaszolgatok a kérdésekre, mert így fáradtan reggel nem megy másként. Horgász találkozót nem tervezünk szervezni, mivel eddig semmilyen kezdeményezés nem érdekelt csak néhány igazán lelkes horgászt, akik leginkább az oldal látogatói közül kerültek ki. Míg ezt a hozzászólást írom éppen a halas kocsit pakolják egy újabb telepítéshez készülve, amint kész vannak írom hogy mennyit raktak bele. A telepítésekre visszatérve még, nem pakolhatunk ész nélkül halat a vízbe, pláne az adott vízszint mellett. A vízszint rendezése Zsu hozzászólására reagálva valóban közös cél. Tudom, hogy mindenki a halászati jog kezelőjétől várja a víz pótlását mert hát az engedély árakból futja stb… meg nem kell mindig profit stb… Részben igaza van neki is ám nem csak horgászok és horgásztatók vannak, pláne nem csak ők a haszon élvezői. Ez az alap szerintem is tökéletes megoldás lenne, bár erre most is van egy „Önkéntes” megoldás, hiszen a Tiszaugért alapítványnak van elkülönített kerete a vízpótlásra ami az önkéntes befizetésekből képződik (képződne). Egy ilyen horgászvíz üzemeltetőtől független alap mindenképp kellene. Az elmúlt évben a biológiai iszapbontással kapcsolatban a pesti céggel már felvettem a kapcsolatot és az árajánlatuk láttán bizony megrémültünk.Ha jól emlékszem első évben, 16 millió forint lenne a költség és a víz minőségétől függően 3-5 éven keresztül még hasonló nagyságrendű költség jelentkezne. Ezt mi egyedül nem tudjuk felvállalni, hiszen ez öngyilkosság lenne. Itt jönne az Önkormányzat, telektulajdonosok és a falu hozzájárulásának a szerepe, lehetősége. A halfogásokról tegnap este kb 21.30-kor beszélgettem egy helyi illetővel aki kb 6 éve nem horgászik a vízen és most lent volt horgászni a falu végénél a mélyebb részen persze.. első horgászata 2db ponty fogásával indult. 1 db 2,5 és egy 3-as ponty akadt. Pedig Ő semmilyen modern technikát nem használ csak a szokásos kukorica…
A lényeg persze nem ezen van.. a sekély részeken valóban nem ilyen a helyzet..
No, hamarosan jelentkezem a telepítés adataival…
Sziasztok!

csonakos.25

Szevasz Feri,az iszap bontással kapcsolatba,ez a technika nem egy ilyen kiterjedésű vízre alkalmas,ill.lehetne,de ez meghaladja a mi anyagi lehetőségeinket.Pár éve már volt ez a dolog fókuszban,sőt történt egy felmérés,egy hozzávetőleges ár ajánlat is.Ezen a megbeszélésen ha jól emlékszem ,a Tesód,Zoli is részt vett.Amiről beszélek a könyvtárban zajlott le,Hegedűs Ernő,mint polgármester kezdeményezésére.Isten nyugosztalja,nagyszerű ember volt!Talán Ő volt aki tényleg tett is valamit e-kis falu felvirágoztatásáért.Üdv:Csónakos

Richard

Kedves Feri!

Sajnos abban igazad van, hogy csekely volt az erdeklodes a horgasz talalkozokkal kapcsolatban. Sajnos en sem tudtam elmenni, mert amikor megrendezesre kerult pont nem voltam Ugon. Viszont! Parbeszedre szukseg van. Csak akkor fog ez a to mukodni, ha mindket fel gyoztes pozicioba kerul. A horgasz fog halat, a vallalkozas profitot termel. Ehhez az kell, hogy meghatarozzuk kozosen a peremfelteteleket. Ismerven a magyar vizeket, a 22000 forintos eves engedely kifejezetten alacsony. Persze a hushorgaszoknak igazi kanaan volt evekig, amikor 16-18 ezer forintos eves engedely mellett 150-200-250 kilo halat lehetett elvinni.
Mindenkeppen jo lenne leulni beszelgetni, kozosen kitalalni, hogy mennyi legyen az eves engedely ara, elviheto halak mennyisege, uj belepok haltelepitesi hozzajarulasa, tisztazni, hogy hova megy el a mederhasznalati dij, szankciok, stb.
Aki bele akar szolni a to eletenek alakulasaba, az ugyis eljon, akit nem erdekel, az meg nem jon el.
Nagyon jo lenne kozosen kialakitani egy hosszutavu koncepciot, ahol mindenki jol erzi magat.

Udv,
Richard

Catfish

Kedves Richard és Csónakos!
A biológiai iszapbontással kapcsolatban a cég a tó méreteit ismerve nyújtotta az ajánlatot, Ők nem jelezték, hogy ez a méret már sok lenne nekik. Persze ettől még lehet ez is gond, de szerintem is a legjobb és legveszélytelenebb megoldásnak ez tűnik. Bár nem volt még alkalmam olyan tógazdával beszélni aki a teljes programot végig játszotta volna, ezért igazán releváns adatot nem ismerek a módszer sikerességéről.
A találkozó szervezés… hát vegyes érzelmeim vannak ezzel kapcsolatban. Őszintén szólva nem hiszek a demokráciában… Azt gondolom ( így 43 éves fejjel)hogy ezek a megbeszélések, konzultációk csak problémákat gerjesztenek, hiszen a döntés és az azokkal járó terhek, problémák még is csak minket fognak terhelni esetleg az önkormányzatot, de bármi lesz is a döntés, mindig lesz egy csomó ember aki pont nem azt és úgy akarta volna.. mindezt persze a mi kockázatunkra… A másik felem meg igen örülne egy közös tervnek amit mindenki a magáénak érezne és valóban a falu fejlődését szolgálná és hosszútávon megoldaná a holtág vízellátási és egyéb gondjait.. De, ezt nehezen tudom a jelenlegi helyzetben elképzelni, mind amellett hogy a jelenlegi polgármester is partner a holtág és a falu fejlődésében, még ha ezt kevesen gondolják is így.
Üdv:Feri
JA, csak 7 mázsa ponty lett telepítve most, ezért nem írtam ki külön, mert ez nem jelentős mennyiség.

Zsu

Sziasztok!
Elôszôr is Richárd, maximálisan egyetértek veled, miszerint kommunikációra van szükség,de ha nem tudunk összejönni, legalább itt tegyük meg a javaslatainkat, hiszen végül, Feriék lesznek jogosultak ahhoz, hogy döntsenek, mindannyiunkat érintô kérdésekben,ami akár a közösség tagjainak javaslatai által is elôre mozdíthatja a holtág jövôjét és eloszlathatja az ellenérzéseket!
Az én gondolataim:
Az „önkéntes” befizetésekre nem lehet alapozni, már csak azért sem, mert ahogy a találkozókra is csak a lelkes, tenniakaró horgászok járnak, úgy a befizetéseket is többnyire azok teszik meg évrôl évre,akik eddig is mindig adakoztak és ezen befizetések is évrôl évre csôkkenni fognak( Miért mindig én fizessek???) alapon.
A havária alapot be kell építeni az éves engedély àràba,(ami egyébként most valóban alacsony) azzal a címszóval,hogy az engedély àràból ennyi és ennyi ezen alap részét képezi, ami ezen és ezen alapítvàny szàmlàjàn kerül elkülönítésre. Richárdnak igaza van, kell a garancia! Nincs olyan ember,aki nem szeretné tudni, mire fizet ki súlyos tízezreket.De, ebben az esetben az alapítvànynak tôrvényi kötelessége, errôl az összegrôl és annak felhasznàlàsàról, nyilvànos éves beszàmolót készíteni, amibe minden tag betekintést nyerhet és màris nyomonkövethetôvé vàlik, hogy a befizetéseket milyen célokra fordítottàk.
Ha a méregfogàt ki akarjuk húzni az egésznek a haltelepítésekkel kapcsolatban, ez mi sem egyszerûbb!
A telepítéseket elôre meghirdetett idôpontokban és helyszínen kell végrehajtani, amit megtekinthet személyesen bàrki a tagok közül. Màris nem kérdôjelezné meg senki, hogy van-e hal a holtàgban!
A hal mennyiségét nem kérdôjelezem meg, mert van ebben a vízben jócskàn és ekkota vízszintnél valóban nem lehet ész nélkül telepíteni, de azt igen hogy a haltelepítés helyett miért nem a holtàg vízszint emelését szorgalmazzuk, akàr a telepítések terhére hiszen ez lenne az égetôbb!
Minden szentnek maga felé hajlik a keze, így nekem is! A mostani telepítést is csak a mélyebb részeken horgàszók élvezhetik majd,mert ott meg lehet fogni, de a sekélyebb részeken is sokan horgàsznànak, hs lenne értelme, arról nem beszélve, hogy az ott lévôk, akiknek nincs màs lehetôségük csak helyben maradni, ugyanúgy viselik a befizetések ódiumàt, így joggal vàrjàk el, hogy az esélyek is közel hasonlóak legyenek, ami valljuk be ilyen vízszint mellett közel sincs egàlban!
Azt sem értem, hogy ezen honlapon miért nincs közzétéve, hogy hova lehet utalni önkéntes alapon?
Mi példàul nem kaptunk sem értesítést, sem szórólapot errôl a kezdeményezésrôl.
Ha nem jön a halôr és nem kérdezek rà, akkor lövèsem sincs, hogy az önkormànyzat honlapjàt keressem fel, arról meg plàne( és teszem hozzà ott sincs megjegyezve) hogy a befizetésnél a közlemény rovatba tüntessük fel, hogy a holtàg feltöltésére fizetünk, különben a befizetett összeget nem eme célra hasznàljàk fel!
Mi feltüntettük, de màs is?
Ha esetleg nem, akkor ez a pénz is elsikkad majd a falu egyéb kiadàsaira,amihez egy itt horgàszó vidékinek köze sincs??!!
A Tiszaugért alapítvàny nem csak a vizet tàmogatja, de ha ezt sehol nem tüntetik fel, akkor egy vidéki csak uzal ész nélkül abban a hitben,hogy a pénzét arra fordítjàk, amire befizetteNo és ha elmarad idén a vízfeltöltés,akkor a befizetett összegek mennek a levesbe?? Vagy, ha màr erre úgysem volt elég kerete az önkormànyzatnak, akkor majd elköltik màsra? Azért jó lenne e téren i s tisztàn làtni! Mert ha így àll a helyzet, akkor én magam is tôbb soron meggondolnàm, hogy fizessek-e egy fillért is az ilyen önkormànyzati felhívàsokra!
A holtàgat ti kezelitek Feri és mindenki tôletek vàrja a vízfeltôltést, akkor miért nem nektek fizetünk önkéntesen vagy miért nem nektek rendezzük a mederhasznàlati díjat???
Ez mindenképpen nagyobb garanciàt jelentene legalàbb is szàmunkra, ha nem az önkormànyzaton keresztül futna àt ez a dolog!
Mindenesetre tovàbbra is bizakodunk a vízfeltöltésben, abban hogy a holtàg minden részén kiegyenlítôdnek az esélyek és a sekélyben is görbül ez àltal legalàbb hetente egyszer! Valamint bízunk abban is, hogy sikerül egy alapot teremtenünk a jövôben az esetleges problémàk kiküszöbölésére! Görbüljön mindenkinek! Üdv. Zsu

Tormási Gyula

Sziasztok! Feri,javasolnék egy változtatást ha lehet…..van egy ilyen kiírás a főoldalon „Tiszaugi holtág,egy természetes hely a horgászathoz”. Nos marha természetes,hacsak a láma vízibicikliseket vagy a kenusokat nézem,vagy akár a tíz méterenkénti stégeket 🙂 Két napot töltöttem a kanyar belső oldalán /kár volt/,ha lett volna egy puskám,lőhettem volna pár nagy marhát 🙂

Catfish

Lehet hogy profilt váltunk és nyári vadászati szezont vezetünk be vízibiciklisre és kenusra… 🙂
No, ne legyünk már ilyen negatívak 🙂

csonakos.25

Szevasz Gyula.Hát lassan ráfanyardunk a h…..gyos körtére,elnézést az alpári kifejezésért.Marad Tős,Csépa,élő-Tisza,ugye?Most tudom,hogy az indulatok az egekbe csapnak,pont ezért is próbálom magam visszafogni.Feri amit az oldal beindításáért valamint a vezetéséért teszel rendkívül tisztellek,becsüllek.Írod,hogy a Polgármester Úr szívügye a holtág sorsa,ugye ezt nem gondoltad komolyan?Kérdem én ki más tehetne a jelenlegi kaotikus állapotok megszüntetésére,lépéseket mint hatóság,ki mögött jogi,intézkedések lehetőségek állnak?Nagyon kérlek most ne mond a szegénységet,a pénztelenséget.Hát ige most lehet mondani,hogy akinek nem tetszik mehet máshova.ez valóban így is van,de megszerettük ezt a kis falut,ezt a vizet.Arról nem is beszélve,komoly anyagi áldozatot hozva,becsületesen adózva talán nem vagyok szerénytelen ha azt mondom,hogy egy kis szint,életet teremtettünk a falu a környezet életében.Nem lehet megállítani az ormótlan stégek építését az élő Tisza-part rendezését,a holtág vízszintjének 40-ve történt magasság megállapítását felülvizsgálni.Ugye ez mind nemcsak pénz íll. forráshiány?Üdv:Csónakos.

simon andras

Az oldal bemutatkozó sorait ismét elolvasva ezt a mondatot találtam.”.. Ezért minden évben közel 200 q ponty, süllő és keszeg kerül telepítésre a horgászok legnagyobb örömére…”
Fel tudná valaki tenni, hogy az elmúlt kb. három évben, évente / busák nélkül / mennyi hal került a vízbe? Nem kukacoskodás képen csak kíváncsiságból.

Tormási Gyula

csonakos.25 nem hiszem,hogy ráfanyalodnék a h…os körtére. Én nem titkoltan az a fajta horgász vagyok aki minél nagyobbat akar fogni,és nem minél több két három kilósat.Tiszaugon lehetőségünk volt 9,10,13,16,17,20,22-es pontyot és amurokat fogni,így nem nagyon izgatnak fel a Szikrai szakadt éppen méretes halak. Úgy gondolom,hogy idén már kitartok Ugon,de villantania kell valamit a holtágnak……

Zsu

Sziasztok!
Nem bírtam a véremmel és visszahúzott a szívem a partra a két hét sikertelen próbálkozás után. A harmadik hét is úgy folytatódott mint az első kettő etettünk és vártuk a csodát, de a hazaindulás előtti napon három hét intenzív áztatott kukoricás etetés után, 3 szem fűzött áztatott kukoricára este fél 10-kor sikerült egy 6 kilós amurt szákolnunk a 35 cm-es vízben! :)Talán még életemben nem örültem ennyire amurnak mint most! Ezt az élményt azért osztom meg veletek, mert bizti vannak közöttünk olyanok, akiknek hasonlóképpen nincs esélyük a mélyebb részeket meghorgászni! Így ha kicsiny reménysugár is a sekélyebb részeken horgászó horgásztársaimnak, de mégis valami! Csak kijönnek néha a kicsiny vízbe is a gyönyörűségek! :)Nekem legalábbis egy kicsit visszaadta a hitemet! Sok sikert mindenkinek! Görbüljön! 🙂

Tormási Gyula

Feri,örülök neki,hogy elkezdtétek a holtág feltöltését… Bár álmomban sem gondoltam volna,hogy tudjátok befolyásolni az égieket 🙂

Catfish

Szia Gyula!

Az égiek is kellenek, de jövőhéten elkezdődik a szivattyús feltöltés is cirka 2,4 millió forintért… Az égiek olcsóbban adják… Sőt ha minden ok, akkor még telepítünk is a szivattyúzás után…
🙂

Zsu

Kedves Feri!

Köszi a jó hírt, nem is indulhatna jobban a napom! 🙂 Bár tudom ez nem kis költség és lehet hogy minden évben szükség lesz rá, ezért még mindig úgy vélem hozzunk létre egy alapot!
Szép napot neked is! 🙂

Catfish

Kedves Zsu!

A jövőre való felkészüléshez már körvonalazódnak az önkormányzat és a mi részünkről is egy alap vagy ahhoz hasonló megoldás az ilyen helyzetek kezelésére. Pontos részleteket még nem tudok mondani, mert kidolgozás alatt van. A napijegyesekre vonatkozólag is lesz szerintem változás, mert a jelenlegi 0-24 órás megoldás nem túl praktikus az éjszakai horgászat kedvelőinek, de ez megint csak a jövő év zenéje…
Remélem az eső besegít rendesen a víz pótlásba, mert bizony napi szinten is horror ára van a szivattyúk bérlésének…
Tovább kiadós esős napot mindenkinek! 🙂

Zsu

Örülök hogy elindul valami a jövőt illetően! Mi csak támogatni tudjuk! 🙂

kav

Érdeklődnék hogy a szivattyúzàs elkezdődötte??és hogy az elmúlt napokban fogotte bàrmit is vki?

Catfish

Sziasztok!

A mai napon már a szivattyúk telepítésére kerül sor és amint minden kész a szivattyúzás el is kezdődik. Tervek szerint 8-10 napig tart a szivattyúzás, ez persze nagy részben a anyagi terhektől függ.
ÜDv:Király Feri

Richard

Sziasztok,

Fogas kapcsan: vasarnap delutan beetetes, de nem horgasztam. Hetfon jott 1 bő harmas, kedden egy rohadt kapas nem volt. Szerdan valtoztattam az etetes helyen, rogton jott reggel egy 3,5es es egy 4es. Este jott meg 2 negyes. Ma reggel (csutortok) 4, 4,5 es egy 7,30as tukros. Most este egy 2,5es
Gorbuljon

Richard

Balán Attila

Szia Csónakos! Némi segítségért szeretnék hozzád fordulni!Azt halotta hogy Te jártas vagy a nagy folyón isLenne pár kérdésem az Ugi szakaszával kapcsolatban. Viszont nem terhelném itt az oldalt ezzel tehát magán jellegű beszélgetésre gondoltam. Ha esetleg megadnád az email címed azt szívesen venném. Vagy ha rám írsz a blero8412@gmail.com on akkor azt nagyon megköszönném.
Üdv Balán Attila

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .