Te miért szeretsz horgászni????

Hosszú hosszú ideje rendszeresen megkapom a környezetemtől azt a kérdést, hogy „miért szeretek horgászni?”. A minap volt időm ezen kicsit hosszasan elgondolkodni és arra jutottam, hogy ez talán valamiféle „szerelem”!!!
Mikor is kezdődött pontosan??? Hát van annak több is mint 20 éve. Mint ahogy az lenni szokott az ilyen nem az ember kút fejéből pattan ki hanem valaminek vagy valakinek a hatására. Nálunk ez családi ráhatással indult ugyanis a nagyapám szeretett és a mai napig szeret horgászni, mivel én meg őt szerettem gyakran elkísértem őt a Kis Dunára. Ekkor még nem a horgászat és a halfogás inkább csak a víz és a környezetében lévő tücskök békák hada fogott meg:-). Még az után is, hogy megkaptam tőle az első botot és orsót(amit még most is őrzök):-) gyakran jobban lekötött egy nádszállal való horgászat és a víz csapkodása mint sem az igazi:-).

De ahogy ez lenni szokott telt múlt az idő és bennem is felébredt az ősi, halászó vadászó ösztön. Mondhatom, hogy szerencsémre, nem úgy nőttem fel hogy „kocka” tavakra jártunk horgászni, hanem igazi, vad és akkoriban még jónak számító vizek partjára. Mivel ilyen a lakhelyünk környékén nem nagyon fellelhető ezért ezek a horgászkalandok nekem szinte csak a nyárra korlátozódtak a szülök nagyszülők szabadságának idejére. De ezek a túrák legalább több, olykor, akár 4 hetesre is sikeredtek. Ahol mondhatom szinte nomád körülmények között ám mégis jól szervezett sátortáborban töltöttük a csodás napokat. Mint tudjuk ezek a vizek igen csak rapszodikusak az ember fia megtanul türelmes lenni és „elfogadni” az akár hosszas hal-talanságot is, ez mellett küzdeni azért hogy mégis megfogja álmai halát.

balan_attila Emlékszem volt idő mikor A Kunsági  főcsatornán majd két hétig űztem a balinokat pirkadattól napnyugtáig csak enni jártam vissza a táborba. Míg egy napon sikerült megfognom az első Önömet. Majd még aznap 3-at:-) Ekkor úgy éreztem megérte sok befektetett idő és energia. A Kunsági csatorna Szabadszállás környékén ahol rengeteg csodás szünidőt töltöttem el számomra olyan mint Tutajosnak a Tüskevárban a berek. Utólag visszagondolva rengeteg hasonló és vicces dolog megtörtént ott velem és a hason korú barátaimmal, mint a regény két fő hősével.Ezen kívül sok szép nap jutott a Tisza tavon (Abádszalókon) A Tiszán az Aranyosi szigetnél.

Aztán valami megváltozott bennem, az ember elkezd kamaszodni és teljesen más dolgok kezdik érdekeli. Valahogy úgy éreztem nincs türelmem a parton ülni és várni a kapást ami akkoriban nem volt túl gyakran. Persze lehet nem is tettem meg mindig mindent úgy ahogy azt ma tenném. Nekem, az áttörést a Tiszaugi holtágon vásárolt telek jelentette. Na nem a kezdetektől mert vételt követően majd 1 évig a vizet sem láttam.(HOGY BÍRTAM KI???:-)) Majd egyre többször jelentem meg a parton elkezdtem újságokat, könyveket írásokat  forgatni és pótolni az évek során felhalmozódott tudáshiányt. És cseréltem az elavult felszerelést persze csak apránként. Ma már ha tehetem a szabadidőm nagy részét itt töltöm vagy baráti társasággal vagy sokszor egyedül.

Tudom, hogy közhelynek számít a dolog de engem igenis kikapcsol feltölt a parton töltött idő. Persze hazudnék ha azt mondanám a halfogás nem számít mert nekem igen is fontos nem a húsáért mert megtanultam és ma már természetes hogy nem akkor válik a fogott zsákmány a tulajdonommá ha értelmetlenül elveszem az életét hanem ha megcsodálás és fotózás után útjára bocsájtom, hogy legalább annyi örömöt okozzon másnak is mint nekem. Természetesen mivel szeretem a halat van ami a konyhán végzi de hát mégsem járja, hogy a horgász a piacon vegyen halat ha enne! Mi horgászok szerintem annyi mindenben különbözünk egymástól mégis az véleményem mindannyian végigjártuk a horgászok rögös útját olykor sikerrel néha csak reménnyel.

Többször fogadkoztunk sikertelen horgászat befejeztével kész nincs tovább!!! Egyben viszont meg egyezhetünk ki-ki a maga módján és felfogással de szereti ezt a hobbit és ez így van jól. Annak aki kívülről nézi ezt az egészet az nem ismeri a horgász érzést nem lát bele és megmagyarázni sem lehet neki. Ezért ha valaki ezek után megkérdi tőlem csak annyit mondok ez „SZERELEM” és meddig tart??Azt hiszem most már örökre!!!

hozzászólás 12

Mátéh Csaba

Nem is vagyok szőke, mégis csak most állt össze a fejemben, hogy Te vagy Blero84, ráadásul „szomszédok” vagyunk… Jó párszor a Volán csónakkal indultunk útnak. Az meg ugye ott parkol melletted.

Balán Attila

🙂 Igen Én tudom hogy szomszédok vagyunk:-) És igen Blero84 és Balán Attila az Én vagyok:-) Egyébként a stégről nem is nagyon pecáztok csak csónakból?

Mátéh Csaba

Stégről, partról. Csónakkal „csak” utazunk. 😀 A Volán stégről meg nem sok értelmét látom, hacsak nem akarok etetés nélkül 1 csontival 30 törpét fogni… 60 centis a víz, alatta meg 30 centi büdös rothadó iszap van. A testvérstégől lehetne kifelé, a tökös mellé dobálni, de sokkal halasabb helyeken portyázunk. 😀

A Volán stéggel szembeni résszel már szemeztem sokszor, de még nem támadtuk be…

Balán Attila

Hát igen a víz hiánya előttünk is nagyon nagy gond.Volt olyan év hogy alig bírtuk a halak alá húzni a merítőt.És ha nem emelkedik a Tisza idén is ez várható. Az iszap az kb comb középig ér helyenként:-( De így hogy azért megritkult a tökös több a szabad közlekedő út a halaknak néha néha betéved egy egy halacska.

Dexter

Jó kis írás 🙂
Abádszalók…hmm belenyúltam én is már:)
De mindenki csak a mély vízben horgászik? 🙁

Balán Attila

Szia Dextet koszonom a dicsero szavakat:-D Hat igen Abadszalok egy remek hely sol szep lapat devert silerult szak fole terelni:-D En nem mely vizen horgaszok kb derekig er a viz ha jo a vizallas. Minden Ugi halamat ilyen vizrol fogtam. Hogy ment a pergetes? Merre voltal mit fogtal?

Dexter

Hali,

Pergetni Alpáron voltam, de inkább csak szenvedtem, dobtam vagy 10-et aztán jött az élő csali! Hétfőn pedig ha a víz engedi megnézem Tiszaugot vagy megint Alpárt! Gyakorolni kell a pergetést 🙂

csonakos.25

Attila,csak most volt időm bele nézni a lapba.Gratulálok az életszerű szép írásodhoz.Üdv:Csónakos.

Balán Attila

Kedves Csónakos koszonom a kedves szavakat igen valoban eletszerure sikeredett mert ez az en kis horgasztortenetem. Bar hondolom sokunknak hasonlo keppen kezdodott a horgaszat szeretete. Megegyszer koszonom udv Attila

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .