Tiszaugi kalandozásaim

ponty-es-amur Tiszaugi horgászataimat szeretném veletek megosztani. Mivel ahogy látom a legtöbben a ponty horgászatott részesítitek előnyben, így erről szeretnék írni nektek.

Még kis srácként nagy élmény volt számomra számolatlanul fogni a törpeharcsákat, majd pár év elteltével, egy spicc bottal több halat fogni, mint édesapám ám az utóbbi 6-8 évben rátértem a nádi pontyozásra.

Sokáig horgászbarátom mellett egy bottal horgásztam az Ő helyén, Tőle nagyon sokat tanulok még a mai napig is. Emlékszem első élményem az volt mikor egy bevágás után az amur kiugrott a vízből, sajnos esélyem se volt hogy megfogjam. Későbbiekben sikerült 1-2 pontyot megfognom, sőt egy szebb amurt is sikerült szákba terelnem. Az elmúlt pár évben kicsit önállóbb lettem, saját helyet kerestem és kezdtem el etetni, illetve a partról az éjszakai horgászatba is beletanultam.

Etetésemet tavasszal sásba szoktam kialakítani, oda hamarabb kiáll a ponty és a kárász, és nagyobb is az esélyünk megfogni finomabb felszereléssel is. Később nyáron a nádfalban illetve hínár mezőkben keresem a halat. Tavaly csodálatos 5 napot töltöttem a vízen barátommal. busa-az-etett-helyrol Nagyon szép halakat fogtunk, ez volt talán a legsikeresebb horgászatom, amit az etet helyemről kivarázsolt 13 kilós busa koronázott meg. Hogy mit keresett ott azt nem tudom? Idén is várom, hogy vajon ki jönnek-e az etetésre. Rengeteg volt kinn a nád mellett, pikkelyt is sikerült fognom, de ezután jött az  imént említett hatalmas busa.

Általában évente beleakadok az általam csak „vízi tehénnek” nevezett halakba – az amurokra gondolok – amik ellen esélyem sincs. Volt olyan eset is amikor a sásba követtem a halam, hallottam és láttam is ahogy dönti a sást, de sajnos a halat nem sikerült megpillantanom és ráadásul szakította a szerelésem.

2011-es-teritek Idén első ilyen több napos horgászatom május 30.-tól június 3-áig tartott. Telepítés után mentem ki, mivel a hely gazdája ahova járok már a partról is fogta a pontyokat, bár nem nagyokat. Etetni 2 helyet etettünk a partról 20-25 méterre található karónkat, illetve a nád falat egy hínár folttal. Etetésünk főtt illetve áztatott takarmánykukoricából állt, amibe néha csemegekukorica is került. Első napon sikerült rögtön csalihalazás mellett egy pontyot fognom a karós etetésről. Később nagy széllel, jéggel jött a vihar, így aznapra a horgászatomnak lőttek is. Inkább a rablóhalat próbáltunk fogni éjszaka. Volt egy kapásunk, de a bodorka túl nagy volt, a harcsának, vagy a rabló lehetett kicsi, így nem lett meg. Az etetőkarónál fűzött kukoricával szoktunk próbálkozni, de semmi mozdításunk nem volt 2 éjszakán keresztül.

A nádi etetésen 2 napon keresztül nem volt még mozdításunk sem, de szerdán délelőtt megindult a hal, nem kezdtek el enni örült tempóban viszont, láttam őket, ahogy mozognak a hínárban, verik a nádat, ugrálnak, fürdenek. Már ez nagyszerű élmény volt. Végül sikerült fognom egy szebb 2.20kg-s pontyot szép küzdelem után, 2 szem pálinkás kukoricára éhezett meg. Később a karós etetésen is sikerül fűzött kukoricával 2 kisebb 2 kiló körüli pontyot fognom. 3 szem kukoricát fűzök fel ilyenkor, 2 után egy szivacs lebegés céljából, illetve egy záró szem kukorica, ezt ki kell súlyozni, hogy ne emelje fel a horgot csak a csalit a fenékről. Általában fonott előkével szoktuk ez csinálni, de most a monofilos megoldás vált be. Még csütörtökön a nádfalban megint sikerült fognom egy pontyot, ami 1.80-as volt. Majd egy gyönyörű kapás után jött egy tépés, azóta is amurra gyanakodom.

2010 Gyorsan eltelt napok után júniusban egy napos horgászatra még visszalátogattam. Mivel  jött velem édesapám így a partról Ő horgászta meg a karós etetést, én mentem a nádfalhoz. Délelőtt pár kárászt sikerült fognom, illetve megint láttam amurmozgást, a nádat rágták, el is merültem bennük, de tehettem, mert nem volt kapásom. A partra visszatértem, figyeltem a botokat, illetve pihengettem, mivel nem nagyon jött a hal. Ezért délután 4-5 között újból elindultam, most a sás felé vettem az irányt. Egy elhagyatott stégnél található kis foltot próbáltam volna meghorgászni, de ahogy oda siklottam a csónakkal, láttam a szomszéd stégen dolgoznak, így hát marad a régi bevált helyem. Odaértem, beélesítettem a 2 botot, majd beetettem és figyeltem a helyet. Láttam, hogy van mozgás. Mivel hétvége volt, ezért nagyon sokan voltak kint, sok csónakos is volt a vízen. Éppen egy vízi-biciklis társaság ment el a csónakom mögött 10-12 méterrel, mikor azt látom hogy a nádhoz közeli botomon az úszó feltolódik, és úgy felfeküdve elindul.  Vártam egy pillanatot majd bevágtam. A hal rögtön indult keresztbe a hínárcsomók közzé, majd megfordulva a bedőlt nád alá. Én tartottam a botot keményen a beszorított fékem pedig adagolta a zsinórt, mire ráfogtam az orsóra, hogy megpróbáljam visszafordítani, de nem sikerült, így a leszúró karóhoz léptem. Abban a pillanatban kipattant a horog a szájából. Az ütköző és a cseppollóm lecsúszott a horoghoz, talán ez lehetett a gond. Gyorsan bedobtam helyette egy fenekezőt, de nem az előző helyre, hanem találomra. A másik szerelés újra kötéséhez kezdtem, amikor csörgött a telefon, apum hívott, hogy menjünk, mert nincs semmi kapás. Ahogy beszéltem vele a fenekezőt kispannolta valami, le a „telot” és be vágtam neki – persze hogy a leggyengébb pergető botom kapta el, rajta 0.25-ös damillal – a bot karikába hajlott, mivel a hal indult volna a hínárba. De nem engedtem, erőltettem végül 12-15 perces horgászat után sikerült egy 2.30kg-s pontyot fognom.

Néhány szót a szerelésemről. 2 részes pergető botokat használok, nádba egyszerű túlsúlyozott úszós felszereléssel, van egy 40-80gr és egy 50-100gr-mos 3 méteres botom. Illetve mindig van nálam egy tartalék bot, amivel ugye fogtam az utolsó pontyot, vagy fenekező, vagy úszós felszereléssel szerelve. Általában 6-os horgot használok 2 szem pálinkás kukoricával, erős vastaghúsú horog az amurok miatt, rengeteg horgomat törték már el. A damil 0.30-as a legtöbb esetben, de sokszor kevés.

Következő hosszabb horgászatomat július első hetére tervezem. Remélem több sikerrel, szeretnék már egy 4-esnél nagyobb pontyot fogni, esetleg amurt, valahogy a 4.5kg-s vonalat nem sikerül átlépnem.

Ha bármilyen kérdésetek van, akkor nyugodtan kérdezzetek, szívesen válaszolok, és osztom meg tapasztalataimat.

Sok szép fogást mindenkinek!

Dexter, Gulyás György

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .