Szabályok véleményezése

Sziasztok!

Látom kisebb forradalom zajlik a szabályok változtatásával kapcsolatban! 🙂 Még mielőtt elszabadul a szekér arra kérlek benneteket, hogy akkor ehhez a poszthoz hozzászólásaitokban gyűjtsük össze azokat a szabályokat amelyiket Ti úgy láttok, hogy elavult, betarthatatlan szabály. Mivel hamarosan elkezdődik az újabb éves engedélyek legyártása ezért még ideje korán szeretnénk összeszedni átbeszélni mely szabályokon kellene és lehet változtatni.

Arra kérlek benneteket, hogy vegyétek figyelembe az ötletelés során, hogy itt nem csak fiatal, jómódú, új  dolgokra nyitott horgászok vannak hanem olyan helyi horgászok akik már nem fognak tudni megváltozni (nem is akarnak sok esetben) illetve nem engedhetik meg maguknak anyagilag sem, hogy horror áron vásároljanak maguknak új felszerelést! Az eddig felvázolt irányokkal nincs problémám, de legyetek körültekintőek! 🙂

Természetesen a döntés jogát fenntartjuk magunknak 🙂 szem előtt tartva a kéréseitek, véleményeiteket.

Várom az ötleteket!

Üdv:Király Feri

 

hozzászólás 222

Zsu

Köszönjük szépen! 🙂 Hasonló jókat kívánunk mi is Nektek Gyula! 🙂

Kedves Mindannyiótoknak pedig kívánunk mi is békés boldog ünnepeket és kapásokban gazdag új esztendőt!

Szeretettel: Zsu és Zsolti

Catfish

Sziasztok!

Én is minden kedves fórumozónknak, olvasónknak, horgászunknak kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!
Jövőre pedig legyen sok-sok élményben gazdag horgászata minden horgászunknak!

ÜDv:Király Feri

csonakos.25

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok Neked Feri,Zoli,valamint a K,F,T.összes dolgozóinak.Tisztelettel,Csónakos.

csonakos.25

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket,horgászsikerekben gazdag Új Évet kívánok,az oldal látogatóinak,a vízen horgászó,horgásztársaimnak,szomszédaimnak,horgászbarátaimnak.Tisztelettel.Csónakos.

csonakos.25

Elnézést a bakiért.Tehát:Kellemes Karácsonyi Ünnepeket,horgászsikerekben gazdag Új Évet kívánok az oldal látogatóinak,a vízen horgászó,horgásztársaimnak,szomszédaimnak,horgászbarátaimnak.Tisztelettel,Csónakos.

csonakos.25

Valami,bajság van,de úgy gondolom,a lényeg átment.Még egyszer elnézéseteket kérem.Csónakos.

csonakos.25

Szevasz Gyula,én a „Tőst” javasolnám,ott is a baloldali ágat Csali:2-3-as meps körforgó.Üdv,Csónakos.

texoman

Sziasztok,

Mindenkinek nagyon boldog és még sikeresebb új esztendőt kívánok!

Szeretnék tőletek kérni egy kis szívességet, amikor esetleg nádvágásra alkalmas lesz a jég, tudna valaki üzenni itt a fórumon keresztül?
Jó lenne kicsit rendbe tenni a partot nálunk,de nem tudok elég sűrűn lemenni ellenőrizni a globális felmelegedést:)

Köszönöm:)

Catfish

B.U.É.K. mindenkinek!

texoman, ma már mentek rá a jégra a holtágon. Én is megnéztem, van legalább 6-7cm-es jég! Tehát lehet menni a jégre nádat vágni!

Üdv:Király Feri

texoman

Köszönöm nagyon,holnap száguldunk is le bozótvágni:)

csonakos.25

Szevasz Texoman.Valóban ok a jég.Egy javaslat,hosszú nyelű lapát,az élét flekxel jól megélesíteni.Így viszonylag könnyen roppan a jég fölött,pár centire.Elnézést a „kioktatásért”,lehet,hogy nem mondtam semmi újat,de hátha valaki nem ismeri ezt a”technikát”?Rendkívül hatékony még a kaszával történő vágás is,de az egy kis előképzést igényel.Üdvözlettel,Csónakos.

Zsu

Sziasztok!

Boldog új esztendőt Mindannyiótoknak!

Kedves Csónakos! A magam részéről köszönöm a tippet, nekem ez a tök új volt! 🙂 No mi kiélesítjük azt a lapátot tuti! 🙂

Üdv.: Zsu

texoman

Köszi Csónakos,nekem tavaly már megvolt az oktatás:) Az egyik rutinos barátom adott is egy hólapátra emlékeztető kissé élezett szerkezetet,amivel játék a meló.
Még egyszer ezer köszönet a segítő szándékért:)

Catfish

Sziasztok!

A jövő évi engedély árak az alábbi módon változnak!
Csak az éves felnőtt jegyára változik 25.000Ft-ra a többi változatlan lesz.
Az új C&R Sporthorgász engedély éves ára 30.000Ft lesz. Ehhez az alábbi szabályok betartása, eszközök megléte lesz kötelező!
Kérlek olvassátok át és ami esetleg nem pontos kérlek jelezzétek!

C&R Sporthorgász engedély
Az engedély tulajdonosának a „Fogd meg és kíméletesen engedd vissza” elvét kell gyakorolnia horgászata során.
Az engedély megvásárlásával az alábbi eszközök meglétére és szabályok betartására kötelezi magát:
• horgászbotonként hajszálelőke, jeladós elektromos kapásjelző, nyeletőfékes orsó együttes megléte szükséges
• Kímélő matrac, sűrű szövésű pontyzsák , mérleg, nagyméretű merítő szák és sebfertőtlenítő használata kötelező!
• Horgászni egyidejűleg legfeljebb 3 bottal lehet, botonként 1-1 horoggal.
• A bevetett horgászbotokat elhagyni csak az elektromos kapásjelző hatótávolságán belül szabad! A hatótávolságot a horgászat megkezdése előtt ellenőrizni kell a biztonságos észlelés érdekében.
• fonott zsinór használható
• Csónakból való etetés, fárasztás, radarozás és bójázás, valamint etetőhajó használata engedélyezett
• Az éjszaka vagy nappal fogott halat fotózási szándék esetén letárolni csak abban az esetben lehet, amennyiben a szükséges kíméleti felszerelés adott, valamint sűrű szövésű pontyzsákkal rendelkezik a horgász. Reggel a leghamarabb el kell készíteni a fotót és a halat kíméletesen vissza kell engedni a holtágba.
• 6 kg-nál nagyobb pontyot megtartani tilos!
• 6 kg-nál nagyobb amurt megtartani tilos!
• Súlykorlátot meg nem haladó, elvihető darabszámok: Ponty 20 db/év

csonakos.25

Szevasztok.Feri ugye a 20db ponty limit vicc? Ha nem okkor sikerült egy országos első helyet produkálni,ugyanis,kis Hazánkban ilyen még nem volt!!!!Csónakos.

Catfish

Szia Csónakos!
Nem, a 20 db nem elírás! Viszont ez csak ehhez az engedélyre vonatkozik! Egyébként a 20db még így is 5-tel több mint az itt javasolt mennyiség, illetve a súlyhatárokat is az éveshez felnőtthöz igazítjuk.
Egyébként a 20db -os mennyiség miért lenne gond 30.000 Ft-os engedélynél? Ha csak azt nézed hogy 2kg-os átalgsúlyban viszel el pontyot az 40kg éves hal mennyiség, 800Ft/kg értéken már 32000Ft. Akkor ez már veszteséges a horgásznak?
Üdv:Feri

csonakos.25

Szevasz Feri.Mielőtt fejemet vennék,elnézésedet kérem,hogy nem jól értelmeztem a leírtakat.Én az engedélyek összességére értelmeztem a limitet.Tehát, az általános engedélyre is ezt a limitet értettem.Így természetesen,a lehető leg korrektebb amit el lehet képzelni!Egyébként „füstőlődésemet”nem az én érdekeimnek az előtérben való helyezése motiválta.Aki ismer jól tudja,hogy több vízre is járok horgászni,tehát ha egy jó lét akarok főzni nem kel a piacra mennem halért.Annyit valóban szoktam „vétkezni”hogy egy-egy alkalommal megajándékozom barátaimat,szomszédaimat általam fogott hallal.Nem azért mert én milyen jó horgász vagyok,inkább az a tény,hogy meg adatott számomra az a nagyszerű ajándék,hogy sok ídőt tölthetek horgászattal.Ezek nagy részét más vizeken fogott halak teszik ki,melynek nagyrésze,keszegfélék,íll.rablóhalak Feri még egyszer bocs a bakiért.A C&R bevezetéséhez,annak maradéktalan betartásához öszintén,sikereket kívánok,Tisztelettel,Csónakos

Zsu

Sziasztok!

Szia Feri!

Teljesen korrekt! 🙂
Nekem sincs ellenvetésem sőt, szívből örülök! 🙂 🙂 🙂

Üdv.: Zsu

Catfish

Sziasztok!
Semmi gond csónakos, lehet hogy én nem voltam egyértelmű!
A C&R engedélynél nem sikerült minden úgy ahogy kellene (behúzás, behordás kizárólagossága), de remélem a három bot használata és a botok magukra hagyása elég vonzerő. Én, szkeptikus vagyok egy kicsit az engedély sikerével kapcsolatban, de remélem a lehetőség felkínálásával elkezdhetünk ebbe az irányba is fejlődni és ha már van alternatíva akkor lesz aki ezt választja.

Mivel a 20db ponty mellé még amurt is vihetnek el nem fog igazi korlátot jelenteni azoknak akik kevésnek találják a 20 pontyot. Én személy szerint a fenti számolgatásommal is azt akartam jelezni, hogy eleve nem lehet bukás (gazdasági értelemben) a horgásznak egy ilyen engedély sem. Hiszen a 2kg-os átlag egy elvi átlag, ha csak pl a 4+-os pontyok amurok mennek haza még jobb képet mutat az ár érték arány!

A három botos horgászat betartatására viszont sokkal keményebben kell Gyulának fellépni, hiszen semmi értelme nem lesz az engedélynek, ha mások is (normál engedélyesek) ugyan úgy használják a 3 botot! Ezt Gyulának is meg kell értenie, hogy ne legyen kivétel..

Üdv:Király Feri

UI.: köszönöm az instrukciókat, véleményeket a szabályok kialakításához! A betartatásáról ha lesz tapasztalatotok kérem azt osszátok meg velem! Akár privátban is!
Mellesleg törpékből is lett lehalászva kb 6 tonna… ha jók az infóim!

Tormási Gyula

Sziasztok! Teljesen jó az irány szerintem. Bár èn nem vèletlen álltam ki a mellett hogy csak c&r jeggyel lehessen behúzni a szerelèket.Tartok tőle hogy így èletkèptelen lesz hosszú távon a dolog. Kb. azoktól várom e jegy váltását akik itt forumoznak, 5-6 fő.

kenus

Szia Gyula!

Legyünk optimisták,( bár tudom hogy nehéz ) hosszútávon hátha lesz előremozdulás és a többi horgász is előbb utóbb csatlakozik a most alakuló kezdeményezéshez.

Üdv:kenus

kenus

Szervusz Feri !

C&R horgászatra szóló engedélyt, majd hol lehet vásárolni?

Üdv:kenus

Catfish

Szia Kenus!

Tiszaugon a Zöld Elefántban ill horgászboltban lesz a nyomtatandó darabszám függvényében a Kecskeméti boltokba is juthat (még képlékeny), illetve még felmerült a szabályokkal kapcsolatban egy-két tisztázandó dolog. Az hogy a C&R engedélyekkel lehet e úszós készséggel, vagy pergetés módszerével esetlek stupekes harcsázást is folytatni. A halőr és a vízkezelő egyértelműen jelezte, hogy a C&R jeggyel csak fenekezős módszerrel pontyozni lehet. Ezért viszont aki más módszereket is ki akar próbálni annak külön meg kell venni a normál területi engedélyt! Dexter küldött át nekem az imént a Balatoni horgászrend változásáról egy cikket, amiben szintén kiemelt téma volt a C&R jeggyel horgászók szabályai, kötelességei.
ÜDv: Király Feri

Tormási Gyula

Jaj hát èn optimista vagyok,ès nagyon örülök ennek a halkímèlő lehetősègnek. Ès szeretnèk ezúton köszönetet mondani Ferinek,hogy vègig vitte ezt a dolgot. Ès azèrt kicsit büszke vagyok magunkra hogy segíthettünk egy egy ötlettel.

Catfish

Szia Gyula!

Azért bennem felvetődött egy kérdés…
Ha csak ezzel a jeggyel így lehet horgászni (3 bot stb. de nem lehet úszós, pergetős stb.) akkor is ezt választanád? És ha pergetni akarsz vagy harcsázni, stupekkel? megér egy új engedélyt?
Csak őszintén! 🙂

Tormási Gyula

Ha jól èrtem akkor c&r jeggyel rendelkező horgász csak fenekezős pontyozó módszerrel horgászhat?? Húúha

Catfish

Hát ez az…
Ezért kezdek meginogni, hogy így van e értelme… vannak e olyan elkötelezett horgászok akik csak egyféle módszert használnának egész évben…?
szerintem nincsenek… Győzzetek meg az ellenkezőjéről..

Catfish

Nekem a balatoni szabályokból az lenne átvehető, hogy a C&R engedély egy kiegészítője lenne a területi jegynek. Így aki 3 bottal, stb.. elektromos kapásjelző, stég elhagyás. szeretne az váltana egy kiegészítő jegyet X összegért.

Tormási Gyula

Necces a dolog nagyon szerintem…. Jómagam bevállalnám mert én megrögzött pontyhorgász vagyok. De Feri barátom aki tavaly fogott egy húszas harcsát,és alig várja a tavaszt hogy megismételhesse,vagy Zsuék akik éppen mostanában szeretnék megismerni a rablóhalas módszereket??? Vagy Csonakos aki szintén süllőzik ha jól tudom,vagy éppen Kenus…..

Catfish

No, ezért kérlek benneteket, hogy amig lehet fejtsétek ki a véleményeteket! Ne kelljen kidobni feleslegesen jegyeket és ne legyenek viták később!

csonakos.25

Szevasztok.Természetesen a C&R-jegy kizárólag fenekezős módszerrel végzett pontyhorgászatot jelent.A nálunk kibontakozó szabályokat teljesen korreknek tartom.Itt most azok fognak meglepődni akiket elsősorban a három bot,íll.a horgászhely,ellenőrizhetetlen elhagyása motivált,Mire is célzok?Két bot bent,”elektromos” beélesítve,mellette a stupekos,vagy a méteres kapásjelzővel ellátott süllőző szerkó.Ugye furcsa látvány lenne?Még valami,az én szerény véleményem szerint,a „behúzást”kizárólag a C&R-es jeggyel rendelkezőknek engedélyezném,talán ezzel a gesztussal is kifejezve megbecsülésemet irányukba.Én is tanulmányoztam a Balatoni C&R-es,szabályokat,elképzeléseket,hát igen,nagyon tanulságosak.Persze a puding probája,hogy megegyék,fog ez menni.Egy biztos,halőrünket,Gyulát nem fogom irigyelni az elkövetkező időszakban.Tisztelettel,Csónakos.

Tormási Gyula

Csak azt tudnám ismètelni mint amit Csonakos leírt….

Catfish

Ezzel egyet értek, de még nem kaptam választ arra a kérdésre, hogy csak pontyozás miatt vennétek e ilyen engedélyt?
Gyula az megrögzött pontyozós, de Feri haverja már nem biztos hogy e mellett döntene. Csónakos gondolom, Te a vegyes horgászat miatt maradnál a hagyományos terültei mellett…?!

Zsu

Sziasztok!
Ennek így valóban semmi értelme!!!!

Több szempontból! A hajszálelőkés módszert nem csak fenekezőnél alkalmazzák, hanem úszós készségnél is, ahol ugyancsak nem vághatsz be az úszós készségnek, ha elfekszik az úszó, hiszen a 3-4 szem felfűzött kukorica még koránt sincs a szájában a halnak még akkor sem ha az úszó teljesen eltűnik! Úszós készséget kötni hajszálelőkével akkor szoktunk, ha partszélbe vagy nádas közelében vetjük be a botokat, anno pl.: csak úszós készséget lehetett kötni azon a helyen, ahol régen horgásztunk mert egybefüggő tökmezőn nem lehetett áthordani a készséget még etetőhajóval sem! Persze itt ez nem akadály, viszont azt ne felejtsük el, hogy ezzel a készséggel a pontyhorgász a kifejezetten nagy példányok elejtését célozza meg! A kapitális amurok és a pontyok előszeretettel jönnek ki a partszélre éjszaka legelni a friss hajtásokat, ilyenkor még véletlenül sem fenekezővel szereljük fel a botokat, hanem úszósra kötjük meg a hajszálelőkét! Arról nem beszélve, hogy a partszélben a helyi adottságokat tekintve vastag az iszapréteg, amiben a fenekező ólom elsüllyed!!!

Attól, hogy valaki C&R horgász vagy ilyen jegyet vált, nem jelenti azt, hogy nem próbálna ki más technikákat, de abban az esetben nem is fog behordani három botot hiszen hely sem lenne hozzá, de nem értem, hogy a harcsázás ebben az estben miért nem állja meg a helyét, hiszen ott is nyeletned kell a hallal és ott sem vágsz be rögtön valamint ott is használod a jeladós kapásjelzőt s ott is nyeletőféken van hagyva az orsó!!!!!!!

Nem értem, hogy miért nem fér össze a két dolog egymással?????

Teszem azt C&R jeggyel behordok egy botot mondjuk 150 méterre fenekezővel, hajszálelőkés módszerrel, jeladóval, nyeletőfékkel, a másik botot beteszem nádszélbe úszóssal, de szintén hajszálelőkés módszerrel megkötve, jeladóval, nyeletővel, majd mondjuk beteszem a harmadikat harcsázni, amire persze már hely hiánya miatt esély sincs, de ha lenne, akkor is szinte ugyanezen technikát alkalmazom!!!

Mi a különbség????

Miért is nem lehet ezt összeegyeztetni??? Mindezt úgy, hogy védem a halat, többnyire ki sem használom a harmadik botot s fele annyi halat sem viszek haza mint a sima jeggyel sőt!!! S emellett többet vagyok hajlandó fizetni mint a sima jeggyel rendelkezők, mindezt azért mert a kapásjelző hatótávolságán belül eltávolodom a botoktól!!!Hiszen csak ez az egy csalogató tényező maradna meg opcióként!!!

Mi lesz másnak ebben így hívogató erejű és mi az ami elindítja majd a halakkal való kíméletes bánásmód elérését???? Hiszen ez lenne a cél vagy rosszul gondolom????

Üdv.: Zsu

csonakos.25

Feri,én mint már jeleztem,én gondolkodnék a C&R-es jegy napi,többnapi,heti kiadásán is.Én mivel sokat járom a vizet,több vendéghorgásszal volt módom találkozni,útbaigazitani(engedély kiváltása,horgászhely javaslata,stb)Ezt én elsősorban gazdasági szempontból tartanám célszerűnek.Valahol ennek időszerűségét még a Gyula is alátámasztaná szerintem,a tapasztalataival.Üdv,Csónakos.

Zsu

Természetesen egyébként mi megvennénk ketten a két C&R jegyet és mellé váltanánk egy simát is, esetleg harcsázni, süllőzni! Zsolti szeretné kipróbálni a harcsázást én meg maradnék a hatalmas amuroknál, jövőre meg az én nevemen lenne a sima, hogy én is kipróbáljam a rablózást! Egyben mindkét jegyet mindkettőnknek megváltani horribilis lenne sajnos! 🙁

Zsu

Csónakosnak igaza van a C&R heti jeggyel és a behordás korlátozását illetően is a C&R-esek javára!!!

Zsu

Ha jól belegondoltok, akkor a fentiek kapcsán igen egyoldalú lenne a történet, hiszen ha csak Gyula barátját vesszük alapul, neki sem lenne érdemes C&R-t váltani ilyen feltételek mellett, hiszen csak azért az egy plusz botért fizetne 2 engedélyt!!! Ez nonszensz!!! Ezzel megint csak nem a jó horgászokat támogatnánk, hanem azokat, akik ellen küzdünk!!!

Catfish

Hát ez az én bajom! Így nem látom teljesülni a célokat! Megpróbálom még átverekedni magam ezeken a dolgokon, de ha csak a jelenlegi felállás marad akkor én nem számítok nagy sikerre…

Mellesleg a jelenlegi engedéllyel is horgászhat mindenki „halkímélően” mindössze a stég elhagyás maradna neki előnynek! Az pedig nem vonzó! A harmadik bot hasonló felhasználása megint nem PLUSSZ..
No, még húzom a C&R engedély megrendelését, mert így nem sok haszna lesz…
Mondjuk egy kiegészítő jegyként mondjuk 10 naposban már látnám értelmét!
Így már sikeresebb lenne.. szerintem! Szerintetek?

Tormási Gyula

Itt az lenne a lènyeg hogy mindenkinèl legyen pontyzsák,nagy merítő,fertőtlenítő stb. stb… Ès ne vihessen el X pontynál többet èvente. Nem mindegy hogy milyen módszerrel horgászik??? Amíg harcsázik valaki addig legalább nem fog pontyot.

Zsu

Akkor ezt most úgy kellene értelmezni, hogy váltsunk mi mondjuk 2 sima jegyet meg 10 naponként plusz 10 napos C&R- engedélyt??? Ennek sincs sok értelme, akkor ha mondjuk ősszel lemegyek egy hétvégére, akkor mindig váltok egy 10 napost is??? A nyáron meg nyolcszor vonulok be a zöld elefántba???

Tormási Gyula

Na most vegyek mèg egy ugyanolyan botot+ orsót mint a másik kettö vagy ne?

Zsu

Gyulának igaza van!!!! Nem tudom miért kell ezt külön választani???? Ha rablózom, nyilván nem fogom behúzni a pontyozó botokat s nem használom a három bot előnyeit!!! De mellette ugyanúgy meg vannak a halkímélő eszközök és az összes opció, ami a C&R-re kötelezően elő van írva!!!

Zsu

Mi már megvettük a pluszos botokat, fel is van szerelve, ezt hozta a Jézuska!!!! 🙁

Zsu

Egyébként pedig ha pergetek, akkor meg egyáltalán nem tudok pontyozó botot behúzni, hiszen hegyén hátán vannak a stégek, helyed sem lenne egy pontyozó bot mellett pergetgetni!!! Ráadásul általában csónakból perget az ember, akkor pedig egyáltalán nem húzhat be pontyozót senki, hiszen nem tudnál kiszaladni a partra!!!

Még most sem értem, hogy mi a probléma, miért nem lehet ezt együtt kezelni????

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .