Tavirózsa védelme, szabály szigorítás

Sziasztok!

A tiszaugi holtág tavirózsáinak védelme érdekében az eddigi engedékeny hozzáállásunkat át kellett értékelnünk mivel a holtág természetes jellegének egyik legfontosabb és legértékesebb részét képező tavirózsa állomány hihetetlen mértékben romlik. A tavirózsák közelében 50 méteres körzetében nem lehetett volna eddig sem horgászni, de mivel ez nem volt minden telektulajdonos esetében kivitelezhető ezért nem járt semmiféle szankcióval a szabály megszegése. Mégis néhányan visszaéltek az engedékeny hozzá állásunkkal és csónakkal behúzták a szerelésüket, csónakkal a közepében horgásztak, karókat szúrtak le ezen a területen, gyakorlatilag semmibe vették a fenti szabály betartását és gondatlanul, felelőtlenül bántan ezzel a gyönyörű természeti értékünkkel.

Ezért május 15-től minden olyan horgásztól aki a tavirózsák közé etet, behordja szerelését, csónakkal a tavirózsák közé megy, karót szúr le és egyéb módon rongálja a tavirózsa állományt mind a területi engedélyét, mind pedig az állami horgász engedélyét mérlegelés nélkül több évre bevonjuk! Ezt új területi jegy vásárlásával sem lehet kiváltani!

A kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében mindenkit arra kérek, hogy tartsa magát ehhez a szabályhoz, figyelmeztesse horgásztársait.

A kenuval, csónakkal a tavirózsák közé evezőkkel szemben természet károsítás miatt feljelentést lehet tenni!

Remélem ezzel a szigorítással mielőbb helyre fog állni a megtépázott vízterület növényvilága!

Mindenkinek sikeres (probléma mentes) horgászatot kívánunk!

Üdv:Király Ferenc

 

hozzászólás 63

Tormási Gyula

Csonakos25, Te a holtág melyik részén szoktál horgászni?

Tormási Gyula

Attól tartok Richárd félreértett,amikor azt írtam az egyik hsz-ben,hogy csonakos25,azt nem az elvtársra írtam,hanem a csónakos által megdicsért hsz-ért.

csonakos.25

Gyula,a mi telkünk,a Körtvélyes soron található,de innen felevezek sokszor a falu alatti részekre ill.a nagy kanyari szakasz is kedvelt területem.Mivel ez az ág legmélyebb szakasza.Üdv:Csónakos.

Fules

Egy általam megbízhatónak gondolt informátor szerint nincs ilyen lehetőség. Köszönöm a tájékoztatást! Élni fogok a lehetőséggel.
Még esetleg az lenne a kérdésem hogy ha a parknál szeretnénk horgászni 2-3 napot, van e lehetőség valakitől kulcsot kérni a lánchoz a ki és bepakolás idejére?
Jó lenne ott horgászni de elég komoly munka le és felhordani a parkolóhoz annyi mindent ami szükséges 2-3 nap kempinghez ennyiünknek.

csonakos.25

Szevasz Füles.Csónakos vagyok.Kulcsot tudsz kérni az önkormányzatnál arra az időre míg lepakoltok,de szerintem nem egy nagy durranás az a negyven-százméteres távolság legyűrése.Egyébként egy gyönyörű terület,talán a legnagyobb vívmánya az Önkormányzatnak ennek a parknak a megépítése,ill fenntartása.Horgász szemmel pedig nagyszerű terep,kemény ,iszapmentes mederfenék található,esti ill. éjszakai órákban a süllőzést meg kell próbálni.Görbüljön.Csónakos.

Richard

Egy dologra figyeljetek kempingezesnel: a kullancsokra. Eddig nagyon keves volt Ugon, de az enyhe tel miatt tenyleg rengeteg lett. Bennem eddig iden 3 volt, de a gyerekekbol is szedtem ki egyet-egyet mar. Gorbuljon

Zsu

Sziasztok!

A kullancsokat csak megerősíteni tudom, de sajna nem csak a kempingezés során találkozunk velük! Telken belül is jócskán elszaporodtak! Pár hete 57 kullancsot szedtünk ki a kutyáinkból és egy részük fertőzött volt! Viszont van rá egy hathatós megoldás! Az állatorvosoknál vagy az állatgyógyászati boltokban beszerezhető Neostomosan nevű ampullával! A gyerekeket és magunkat úgy lehet megóvni hogy 5 ml Neostomosan ampullát bekeverünk 5 liter vízben és azzal lepermetezzük a területet. Egy-két óra múlva már nyoma sincs a kullancsoknak és nem káros a növényzetre sem. A négylábúakat ugyanígy le lehet vele kezelni, csak itt a bekeverési arány 5ml ampulla 1 liter vízben elkeverve! Megvédi őket is csak a pofijukat nem szabad permetezni, azt mi úgy szoktuk hogy a kezünkbe spriccelünk és áttörölgetjük vele a fülüket buksijukat!
Azóta nincs kullancs sem nálunk sem a kutyikban ráadásul a négylábúakra a legolcsóbb megoldás!
Kullancsmentes kempingezést! 🙂

Fules

Nagyon köszönöm a segítséget!
Csónakos!
A süllőzést nagyon szeretem de itt még sohasem próbáltam.
Nyáron van értelme?
Hogyan, milyen módszerrel lehet itt eredményt elérni?
Illetve az is érdekelne hogy az említett partszakaszon milyen módon és területen lehet az amúrokat elcsábítani általában?
És még valami eszembe jutott:
A parkban az áramot lehet használni?
Persze nem villanytűzhelyre gondolok hanem egy laptopra pl.
Előre is köszönöm a segítséget!

Richard

Sziasztok!

Orommel mondhatom, hogy az ugyem – Feri hathatos kozbenjarasaval – teljes mertekben bekes uton rendezesre kerult. Ferinek szeretnem ezt ezuton is megkoszonni. 1-2 dologban en is valtoztatni fogok magatartasomon, legfokepp megprobalom magam nem felhuzni, amikor a draga kenusok telibe verik a zsinorjaimat illetve az etetesemet. En nem tudom miert, de csak partkozelben szeretnek evezni (tisztelet a kivetelnek).
A steg elhagyasa kapcsan megneztem a MOHOSZ szabalyozast, ami szerint a bedobott botokat olyan tavolsagban lehet csak elhagyni, hogy kapas eseten azonnal be tudjon vagni a horgasz. Ettol a szabalytol a helyi szabalyozas elterhet. Esetleg elgondolkodhatnank nemi flexibilitas bevezeteseben, elektromos kapasjelzo hasznalata eseten. Termeszetesen nem arra gondolok, hogy bedobunk es aztan osszegyulunk a Zold Elefantban, de valami kis toleranciat be lehetne talan vezetni, hogy legalabb egy sorert/ uditoert a hutoig, vagy wc-re el tudjon menni az ember.
Gorbuljon

Zsu

Sziasztok!

A tavirózsák védelmével kapcsolatban, ma jött meg a szakértői vélemény! A holtágból kiemelt iszapminta stb. alapján a próbabeültetés sikeresen zárult! A tavirózsa tő gyönyörűen hajt és egészséges, minden számára megfelelő tápanyag megtalálható az iszapban! Így e téren úgy gondolom fellélegezhetünk, hiszen a holtág iszaprétege tökéletesen alkalmas a tavirózsatövek burjánzásának életben maradásának! A nagy mértékű pusztulás, így nem az iszapban keresendő! 🙂
Sajna jó lenne végleg kitiltani a kenusokat és vizibicósokat a tavirózsák közül, mert ez is okozhatja a bajokat, (főleg mikor azt látom hogy szedik a virágokat egyesek, mert az olyan szép) és felhívni a kenukölcsönzők figyelmét arra, hogy tájékoztassák az embereket arról, hogy nem közelíthető meg a tökös ezekkel a járművekkel! Sok időt töltöttem lent mostanában és még nyár végéig sokat is fogok, de tendenciózusan napi három- négyszer üvöltözök ki onnan arra járókat! Van köztük tájékozatlan, arra tévedő, elnézést kérő, de sajnos a legtöbbje a faragatlan fajtából való! A közelünkben egy idősebb úr is számtalanszor eltávolítja őket, de a legtöbbjüknek semmi sem szent és ez igen elkeserítő!!! Ahogy Csónakos is írja a locsolással kapcsolatban, hogy szankcionálni kellene, úgy ezt is vegyétek Feri légyszi figyelembe, hogy ha újságban egyebekben megjelentetitek, akkor erről is jó lenne írni egy pár sort!

Üdvözletem Mindenkinek: Zsu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .