Ilyen amikor „majdnem” minden összejön!

Nagyon szépen fogtátok a halakat, így hát én is terveztem egy kis kikapcsolódást, sok munka után, és a vizsgám előtt, jó pár jegyzettel felszerelve, május 22-én délután érkeztem ki a megszokott helyre!  Hogy mi is történt? Nézzük vagy is olvassátok is! J Nagyon jó volt, végre csend, nyugalom, halak, madarak, béke, és rajtam kívül 3 napig csak egy embert láttam horgászni! Ez kell nekem! J De az időjárás, hogy legyen valami rossz is benne, nem volt velem.

Nagyon fújt a szél már itthon is, így nagyon féltem, hogy kinn a Holtágon még rosszabb lesz. Hát beigazolódott, még kedd délután szép idő volt így ki tudtam takarítani pár helyet és szépen megetetni, bár etetni nem nagyon etettem, jó pár nád szállat letörtem. Mire a 3. helyről elindultam vissza a partra, az első etet helyen már meg volt dézsmálva a nád, nah gondoltam ennek fele sem térfa! Az egyik hely mellett viszont felfedeztem egy másik etetést így azt tiszteletben tartva nem nagyon foglalkoztam a hellyel! Aztán mire kiértem a partra jött a fekete leves, még erősebb szél, és eső is elkezdet esni, szerda reggelig folyamatosan! L Keresztapukám is kint volt velem, de Ő este hazaindult.

5 óra körül volt 10 perc, míg nem esett az eső, gyorsan fogtam 6-7darab snecit, hátha! J Majd szépen visszajött az eső, így gyorsan bedobta egy kishalas és egy pontyozó botot és elvonultam „tanulni” J Minden csupa sár lett, a gumicsizma hozzám nőt. Próbálkoztam minden féle kukoricás csalival semmi, a sneciket szépen leverték a törpék, éjfél körül maradt 3 snecim… Közben sikerült egy kisebb pontyot fognom! Szépen meg is szeppent a fotózás alatt! Ment is vissza gyorsan. Ezután megérkeztek a halak, hajnali fél 2-re sikerült fognom két szép pontyot szép nyurgákat, egyik akkorát rúgott hogy mondom végre megjött a „nagy” hát nem, de így is nagyon örültem nekik!persze élvezet volt vaksötétben nádfalon keresztül „kierőltetni”.  Olyan 2 körül lehettek, szép hosszú halacskák. Mivel nem akartam őket éjszaka fotózni így:  3 órára ezzel már szépen álltam, gyorsan felraktam a maradék kis halakat és kicsit elvonultam! Nem tartott sokáig…, még sötétben, de már hajnalodván, megérkezett egy rabló is, nagyon sok rablás volt ebben az esős, időben! Nem nőt nagyra, gyorsan vissza is került a vízbe, hasában a snecimmel, nagyon jól ki lehetett tapintani benne! Maradt még egy snecim így újra bedobtam, hajnalban éppen pakoltam a csónakba, egyszer csak „csatt” és indult a fék, reméltem megint egy nagy bajszú jön, hát bajszos jött, egy 28 centis ponty személyében, nem tudom, hogy a snecia horgon volt-e még, mert a horog a ponty orra környékén akadt meg, lehet csak beleúszott! Nagy sietségben gyorsan visszaengedtem így elmaradt a kép.  Így szerda reggelre, 4 pontyot fogtam, illetve 1 harcsát, szép teríték!

kep307 Szerdán végre szél csendes idő volt így mehettem a megetetett helyemre horgászni, hát amit láttam elámultam, a letört nádakon egy szál levél sem maradt… gyorsan a helyükre kerültek az csalik, az úszók a „helyükön” ringatóztak. Sokáig semmi, jött a már-már szokásos darabos kárász! Szépen mozogtak a halak túrások, mozgás a nádban, és még sorolhatnám. 7 körül szép kapásom volt, bevágás után semmi ellenállást nem éreztem, mondom megint csak egy kárász, de mikor feljött a víz tétéjre, mondom gyorsan meg is szákolom, egy amur pajtás nézett velem farkas szemet J nah szép persze a szákolás nem jött össze, fék ki, mehetett egy kicsit a játék!  Reménykedtem, hogy kicsit nagyobb lesz, de nagyon örültem neki, tavaly nem sikerült fognom amurt csak kapásokig, akasztásig jutottam el!  Végül egy a pontyokkal azonos nagyságú amurt szákoltam!  a vegyes fényképezés után vissza is került a vízbe, hátha küldi a papáját J Később megunva a tűző napot egyik árnyékos etetésre vonultam, mondom, fogok pár törpét, üveges kukoricával próbáltam, erre jött mégy egy nagyobb kárász! J

Kievezés közben találkoztam szomszéddal, jól elbeszélgettünk, mondta, hogy mostanában nem nagyon fogott, de május elején még 10-es pontyot és 5-ös amurt is fogtak a környéken, de ezeket Ő is Gyulától hallotta! Gyors a mederbe etettem egy kicsit, majd szépen reggeli, pakolászás közben beélesítettem két fenekezőt, főtt kukoricával, majd a nagy pihenésben szépen elaludtam. Arra ébredtem, hogy nyílik a kapu, jött Keresztapukám, kinéztem a botokra, hát az egyik kispannolva, végül is egy méretesnél nagyobb ponty érkezett meg!

kep309 Ebédelés, pihenés, esti horgászat a nádban J Nád megint szépen letakarítva, mozgás is, gondoltam milyen jó lesz, hát nem lett. Még a szokásos törpe mozgatások sem, majd egy „tesze-tosza” kapás, eredmény: idén még nem „sikerült” fognom” . Majd telefon, hogy milyen idő van, mert Kecskeméten esik, 19:42 kor szép kapás, elég hosszú küzdelemben sikerült fognom egy bő 2-es nekem, tőpontynak tűnő pontyot, amely mint később kiderült, nyurga inkább! kep323  ( az alsó ponty) de nagyon egyformák J majd még egyszer bedobtam a kishalas botom, jó 10 percre rá, spannolós kapás. Elején nem akart kifelé jönni, szerintem valami akadóba rongyolt a bajszos koma, pedig süllőben reménykedtem, de Ő jött: kep314 Neki is nagyon örültem, ment is vissza hátha…J Estére nagyon fáradt voltam így hajnali 3-ig nem dobtam be a botokat, de elkövettem egy nagy hibát sajnos a kishalakat nem raktam vissza a „haltartóba” így reggelre mind elpusztult a hideg vízben L

Csütörtök reggel, újra csónakból kergettem a halakat, de nagyon kevés mozgás volt, sőt szinte semmi, egy amur az úszómtól 30 centire húzta, vonta a nádat, de a kukorica neki nem kellett, pedig láttam a farkát, a fejét is, nagy élmény volt! De milyen kitartóan tudnak küzdeni a nádszálakkal. Egyszer csak tologatós kapás, de csak olyan „törpés”. Valami megérzéstől sugallva bevágtam, jó megérzés volt. Jó halat akasztottam, berongyolt a hínárba, igen ám, csak a fékem nem volt behúzva, a hal pedig magához tért, felvisított a fék, és méterekig beszaladt a nádba… esélyem nem volt! A vadi új 30as damilom, mint a cérna…. mikor elment akkor láttam, hogy mekkora hínár darab jött fel a víz tetejére, én milyen burványok maradtak még meg…nem lehetett kis hal, viselkedésből amurra gondolok! Fogtam még egy szebb kárászt és jöhetett a pihenés, igen ám, de olyan felhők jöttek, hogy megint elő a senciző bot, fogtam is szépen, hátha, közben megérkezett Keresztapukám. Ő neki állt törpéket fogni, ahogy jobb idő lett,bár a szél, kb a botokat is arrébb pakolta… 3-4 ór után beindultak a kárászok fogtam szépen belőlük, majd jött 2 32-34 centis ponty.  Közben elkezdünk pakolászni, volt fűvágás is, majd 6 körül telefon, nem bírtam lerakni a telefont, mert spannolós kapás a legszélső boton, mondom újabb kárász.

kep318 Ahogy beemeltem már szinte kitépte a kezemből a botot, rányitottam a féket, csónakba ugrás és indulás, igen ám csak hogy a csónak pont a többi boton túl volt, így aztán 3 boton keresztül kellett elindulnom, valami, pedig mint a vonat úgy vitte a damilt! Ekkor elkezdett remegni a lábam, mert éreztem valami kisülhet a dologból…Szélben, mint ha kapirgáltam volna úgy indultam el, közben a csónak az egyik szerelésbe bele akadt, csak annyit hallottam, hogy elszakadt, szerencsére! De alig bírtam a széllel szemben haladni, közben láttam, hogy a hal beugrott a nádba, mivel 2 horgos szerelés volt így féltem oda a hal, (ez a nád kb a 4. szomszédnál volt) szóval szépen lehúzta a damilt. Szerencsém volt, mert kijött a nádból, jöhetett az a rész, hogy a mederbe erőltessem, és közben a csónakot is arra tereljem, míg a szél a nádba akart juttatni, nem volt könnyű, jah és a lábam folyamatosan remegett. Éreztem nagyobb lesz, végre rendeződtek a sorok, megláttam a halat, gyönyörű volt, egyik horog a szájába, másik az úszójába, megnyugodtam, lazítottam a féken, a bot karikába. (tudni kell a botról, hogy azt mondták róla ezzel halat nem lehet fogni, mivel 2 helyen volt már cserélve, spicce is rövidebb volt, mint gyárilag) szerelést tudtam, hogy jó hiszen előtte lett újra kötve minden!  Végül is körülbelül 20 perces küzdelem után elsőre sikerült megszákolnom Őt:. A mérleg 4 kilónál kicsit többet mutatott, így hát : bár nem sikerült valami jól a fényképezés kep321

Szóval igen, sikerült egy határt áttörnöm, szerintem legnagyobb Tiszaugi pontyomat fogtam, nagyon sok szép élménnyel gazdagodtam. A következő horgászat időpontja is körvonalazódik, szóval reménykedem tovább, hogy a nádból is sikerül kivarázsolnom egy szebb halat, bár ugye tudjuk minden hal szép J Az időjárás még jó, de lassan eljön, amikor beáll a víz sajnos! L

Mindenkinek hasonló szép élményeket,

Dexter

hozzászólás 11

Tormási Gyula

Szia Dext! J 🙂 Gratulálok a halaidhoz! Tapasztalataim alapján ami beugrik a nádba/hínárba az ponty,ami feléd jön az amúr. Kivétel erősíti a szabályt. Szerintem egyszer meg fogod bánni,hogy két horoggal pecázól. Mit jelent az,hogy „be áll a víz” ? Kb. Nem eszik a hal június közepétől augusztus végéig? Vagy 20-22 fokos vízhőmérséklet felett?

Dexter

Hali,

Nekem eddig minden hal a nádba ugrott ami nem lett meg 🙂 olyan hogy kiindul a mederbe mint a fehér holló…Fenekezve a mederbe, keszegre, kárászra, törpére, pontyra horgászom két horoggal! Nádi pontyozáshoz úszóhoz csak egy horog lehet 🙂
Amire tavaly is volt példa bezöldült a víz, és mindent befogott, „zöld halál” mintha itt a fórumon is lett volna róla szó, illetve Csaba és Feri is írt róla!

Tormási Gyula

Hogászhatsz te a mederben ha egyszer felveszi egy tíz körüli ponty vagy amur,azt hiszed majd nem fog bemenni a nádba,vagy nem akad le a fenéken a második horog? Hiába van csónakod,ott nem te leszel az,akinek az akarata érvényesül, és oda a nagy hal. 🙂 Jelzem nem oktatni akarlak,csak jó tanácsokat adni.

admin

Szia Gyula és Dexter!

Gyula: Te milyen ólmot használsz a fenekező készséghez? Csúszóra rakod az ólmot vagy fixen? A csalit is behordod vagy csak az etető anyagot?

Dexter: Remélem idén nem lesz olyan az időjárás mint tavaly, ha nem mos be sok szerves anyagot az eső akkor az algák sem fognak annyira elszaporodni (ettől lesz zöld a víz) így akkor a halak is jobban fognak enni..

Üdv:Feri

Tormási Gyula

Szia Feri!
Fixen használom az ólmot. Van amikor behordom,de jellemzően dobni szoktam. Inkább csak akkor hordom be,ha nád tövébe vagy medertörésre rakom,mert ezekben az esetekben fontos a pontosság. Küldök nektek egy képet,azokból az időkből való amikor még sokat jártam a Tőserdőbe. Hozzá teszem rengeteg gyönyörű pontyot fogtunk abból a víznek nem igazán nevezhető valamiből. Jó lenne ha be tudnád ide rakni. Szia

Tormási Gyula

Mégsem tudom elküldeni a képet,mert töröltem már. 🙁

Dexter

hali,

nagy a csend, lehet valami tudni? Eszik még a hal? hétfőn mennék megint 🙂

Tormási Gyula

Hát amilyen időjárás van mostanában,ne csodálkozz ha nem nagyon vannak fogások. Jönnek mennek a frontok.

Dexter

szerencsére elég jó eredményeket hallok, a részünkön…bár a tegnap esti/ma hajnali fogásokról még nem kaptam beszámolót! :)szóval hétfőn, megyek, majd jól megázok 😀 bár újabb rossz hír is jött, újabb stég épülés…:( 🙁 :(nád teljesen ledurva, még nem láttam, de asszem mondhatom, felháborító! 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .