Etető anyag, csali behordás – Szabály módosítás II.

A jövő évtől engedélyezzük az etető anyagok behordását! A behordható mennyiség viszont max. 2kg. lehet! Ez a mennyiség mind a szemes mind a darált etetőanyagokra egységesen vonatkozik. Nem fajtánként, típusonként, hanem az összes mennyiségre vonatkozik!

A behordás történhet etető hajóval is!

A csalik behúzása szintén engedélyezve lesz!

hozzászólás 34

Mátéh Csaba

Szia, Feri!

A 2 kg „az összes mennyiségre vonatkozik”.

Jól értelmezem, hogy ez akkor pl. 2 behúzott bojlis botra vonatkozik összesen? Vagy botonként? Azért kérdezem, mert egy amuros etetésre általában 2-3 kilót is szoktunk tenni. (Mármint nedvesen ennyi a súlya a magkeveréknek.) Főzött magvakból hamar összejön ennyi. Bojliból és pelletből viszont szerintem még sok is.

A választ előre is köszönöm!

blero84

Sziasztok. Úgy érzem ezek jónak tűnnek. Mennyire biztos hogy ezek életbe is lépnek? Éves engedély árakról lehet tudni már valamit?

admin

Az engedély árakról még nem döntöttünk, de úgy gondolom marad ugyan annyi! A szabályok bevezetése szinte biztos, mindössze a szabályok részleteiben lehetnek változások, ha a javaslataitok ésszerűbbek és persze nekünk sem okoz túlzott többlet terheket, munkát stb.
Ezért azt javaslom, most legyetek aktívak és kreatívak :-)))

blero84

Ennek örülök végre olyan szabályok amik a magyar horgászéletben nem nagyon jellemzők a „horgászni” vágyókat segítik.Persze remélem ezt nagyobb oda figyeléssel be is lehet tartatni. Én azt javaslom még a felsoroltakon kívül hogy próbáljuk a nagy amurokat is megvédeni ne csak a 6 kg-nál nagyobb pontyokat. Ugyanis szerintem a holtág amurállománya tekintélyes példányokkal van megtűzdelve nem tudom ki hogy van vele de én szeretnék belőlük fogni még néhány év elteltével is.

admin

Teljesen egyet értek veled! Én egyik tervem az hogy a 10kg-os (vagy 8kg) példányokat vissza kell engedni, legyen az harcsa, amur! Kivéve busa 🙂 Már sokszor említettem, de majd meg szakadt a szívem a 22kg-os amur képén! Hány horgásznak okozhatott volna még kemény pillanatokat az a gyönyörűség! E helyett ….:-((
Ezt a szabályt még szerintem be vezetjük, de nem akartam rátok önteni hirtelen az összes szabály változtatás tervét! 🙂

Tormási Gyula

Szia! Minden szabály módosítással egyet értek! Hajrá! És küldtem amúr fotókat!!!

Dexter

Hali,

csali behordása eddig nem volt megengedve? tapasztalataimból úgy tűnt igen…
Alkalmanként 2 kiló, kihúzom a botot, visszaviszem már etethetek is? vagy egy alkalommal 2 kiló?ezt hogy lehet majd ellenőrizni? és ha valaki nádban pontyozik csónakból? nála is ez a limit, vagy ott hogy működik?

üdv, Dexter

joci

Remélhetőleg ezen szabályok bevezetésével növekedni fog az idelátogató sportszerű bojlis horgászok száma is, akik jó hírét viszik e remek víznek, természeti értéknek, szerte az országban.

üdv:joci

csonakos.25

Tisztelt horgásztársak,Feri.Vegyes érzéssel,bizonyos tervezett változtatásokat döbbenten olvastam.A tervezett darabszám limit azt jelenti,hogy elmondhatjuk a megyébe,a környező vizeknél(Csépa,Tős,Alpár,Tiszakécske)a legalacsonyabb lesz.A furcsa,hogy ez úgy lett tálalva,hogy ami érdekeinket illetve a sportszerű horgászatot segíti elő.Hát bizony ez nem így van!Itt a piac törvényei csak az egyik fél érdekeinél érvényesülnek,azok pedig nem a horgászok!Most abba ne menjünk bele,hogy ki a sporthorgász és ki a becsületes horgász,mert a kettő nem zárja ki egymást.Az azonban el gondolkodtató,aki a szabályokat becsületesen betartva megfogja március-áprilisban ,a limitet,gyakorlatilag nem vihet el egy pontyot a tárgy évben.Ugye nem sportszerútlen ha valaki igenis szeret főzni egy jó levet mondjuk augusztusban is?Természetesen én csak egy ésszerű megoldásra gondolok,ami mindkét fél számára úgy gazdaságilag mint morálisan is elfogadható.Én értem azokat is akiknek ez elfogadható,de ugye nem ők azok akik rendszeresen,hűségesen hosszú éveken a napi illetve az éves engedélyt kiváltva,a szabályokat betartva látogatnak erre csodálatos természeti adottságokkal megáldott vízre?Mindezt mit leírtam tettem azért mert a vizet jól ismerve,gyakorló horgászként,a tavon illetve a környékén töltöm életem jelentős részét.Tudom,hogy írásom sokak nemtetszését fogja kiváltani,de higgyétek el ,én is azt szeretném ha mindenki,jól szórakozna és megelégedve távozna egy nap egy hét vagy akár több hónap itt lét után is A magam részéről még annyit,hogy a fogott halak nagy többségét visszaengedem az éltető elemükbe a vízbe.Horgásztársi üdvözlettel:Csonakos

admin

Kedves Csónakos!

A Te véleményed is meghallgatjuk úgy mint a többiekét! A szabályok véglegesítésekor ezt figyelembe fogjuk venni. Nem akarok személyeskedő vitákat gerjeszteni, sem befolyásolni senkit, pláne meggyőzni arról valakit hogy nem szép dolog megfőzni a halat! Én is szeretem a halászlét 🙂
Ami viszont tarthatatlan, hogy tonna számra megy a telepítés és mégis alig-alig fogtak halat a nyári időszak alatt, miközben azt hallani vissza, hogy néhány horgász már április végéig 100db pontyot fogott és dicsekszik, hogy már nem fér a fagyasztójába a hal!
Természetesen nem fog mindenki ennyit, ám nem egyedi esetről van szó.
Ha anyagi részét nézzük akkor sem hiszem, hogy csak a vízkezelő jár jól!
100 darab pontyra ki se számolom, de 40 ponty esetén csak 1,5kg -os átlag súllyal számolva is 60kg x 600 Ft.=36 000 Ft. Mennyi is az éves engedély ára?
Nem beszélve a keszeg, kárász és egyéb halakról.
Azt gondolom, nem tragédia az évi 40 db! Mellesleg megnéztem Tiszakécskén
„(helyi szabályokból kiemelve)
9. Fogható hal mennyiség felnőtt éves területi engedéllyel:
Naponta: 3 db Ponty, ill. 2 db egyéb nemes hal és 3 kg egyéb hal.
Évente összesen:
30 db Ponty
5 db Amúr”
Tőresdőnél, Csépánál nem találtam leírást a korlátozásról, de utána járhatunk.
Nálunk nincs korlátozva az amur elvitele sem.
Te, milyen mennyiséget tartanál igazságosnak éves szinten? Mások véleményére is kíváncsi vagyok! Írjátok meg ide!
Üdv: Feri

blero84

Kedves Csónakos. Számomra nagyon érdekes az amit írtál. Mindjárt az elején le szögezem hogy szeretem a halat viszek is el halat természetesen csak olyan mértékben ahogyan az étvágyunk megkívánja.Nem vagyok annak híve hogy tömjük a fagyasztót. Aztán mint gondolom te is tudod 1-2 hónap után a fagyasztott halból készült étel nem olyan ízletes. Ezért mehet a kukába.Tehát azoknak a számoknak a tudatában amik szóban forogtak fura dolgok jönnek ki. Ha nézzük a lehetséges megfogható 40 db-ot amit az én idei fogási naplóban szereplő halak átlag súlyával megszorzok 3,3kg* 40db az 132 kg halat jelent.Azt mondod mi van azokkal a „szegény” horgászokkal akik mindezt az április május hónapban megfogjál???? Hát nem is tudom:-) Akkor abban a két hónapban napi 2,2 kg halat kéne elfogyasztanod és ez tényleg csak pontyot jelent. A másik kérdésem egy szezonban mennyit tudsz intenzíven pontyra horgászni 6 hónapot amikor még eredményes is lehet??? Ha ezt a 132 kg halat elosztod a 6 hónapra akkor is havonta 22 kg halat kéne enned azért valljuk meg ezzel Te lendíted az éves magyar halfogyasztást 4,2 kg-ra /év.:-). Azt írtad hogy a halak nagy részét vissza szoktad engedni.Akkor miért érzed úgy hogy te augusztusban már nem foghatsz pontyot ,hiszen a megfogott hal visszaengedés után ugyebár nem napló köteles,marad a fénykép és az emlék. Így azért be lehet osztani az évet hogy normál fogyasztás mellett mindig jusson friss halból készült jó hallé. És ha ez még mindig nem felel meg akkor azt hiszem hogy ilyen esetekben nem szokták tiltani az akár több ,éves engedély megváltást sem a mennyiség megfogása után. Az üzleti részével nem akarok foglalkozni hogy ez kinek éri meg meg kinek nem. De ha te nem ferségről beszélsz azért az sem fer hogy éves szinten több száz kiló halat teszel hidegre miközben mindenki ugyan azt az engedély árat fizeti ki. Ezt most ne úgy értsd hogy savanyú a szőlő mert én nem vagyok se te se mások kiemelkedő eredményére írígy ugyanis megfogom azt a mennyiséget amit szeretnék még ha az én időm amit a horgászatra tudok fordítani igencsak véges is. És még annyi hogy felhívtam néhány ismerősömet és megkérdeztem hogy ahol ők éves engedélyeket váltanak mennyi az elvihető éves mennyiség Mindenhol 26-és 30 db között mozog mindezt 35000 éves díj ellenében és ott garantáltan nem fogsz 1,5 kg os halnál nagyobbat. Ezért azt mondom hogy ez még így elég korrekt feltételnek tűnik. Remélem nincsen harag nem bántottalak meg semmivel mert nem az volt a cél.Üdv Balán Attila

Dexter

Kedves Blero84,

Van szerencsém személyesen ismerni „Csonakost” állíthatom nem az a típusú horgász, hogy jajj tegyünk még el egy kis halat a fagyasztóba, sokat van a vízen, és ahogy az írásaiból is kiderül nagyon szereti a vizet, tiszteli, és sportszerűen üzi a halakat rajta. Tudom hogy melyik részen horgászik, és hidd el ott nem olyan egyszerű halat fogni, mint a fenti részeken, ahol én is látom6hallom , hogy ajjaj csak 30 centis a ponty, á vigyük fel nem látja senki!
Sokat tesz azért, hogy halat fogjon, és tényleg vigyázza óvja a vizet, de sajnos sokan ezzel is visszaélnek. ÉS talán a legfontosabb nem szórja a vizet mázsa számra kukoricával vagy egyéb dolgokkal!

Feri feléd is lenne egy kérdésem felvetésem, ezt már mondtam Neked anno, mi lenne ha méretkorlátozásokon is lenne változtatás? Tudom sokaknak nem fog tetszeni, de ha megnézel egy 30-31-32 centis pontyot, azon nm sok mit van elvinni…Illetve felső határú korlátozás is lesz? illetve lehetne egy telefon számot közzé tenni, amin pl egy x nagyság felett be lehetne jelenteni a halat, amit, visszaengedés után valamivel lehetne jutalmazni is.Tudom nehezen megoldható, de „valamit valamiért” elv, talán ha már 5 halat visszaengednek így havonta már előrébb lépünk!

üdv, Dexter

blero84

Kedves Dexter úgy vélem nem írtam semmi bántót Csónakosnak nem mondtam hogy nem becsületes horgász hogy nem szereti ezt a vizet csupán azzal a logikával nem értek egyet amit ő képvisel.Senki nem mondta hogy ne vigyen haza halat vigye mind a 40-et a kérdés csupán annyi hogy mid ez nem elég???

admin

Sziasztok!
Még mielőtt nagyon eldurvulna a vita hagy mondjam el, hogy mind Csónakos mind pedig Blero84 vélemény kifejtése teljesen rendben van és szerintem(!) nincs közöttük semmi személyeskedés! Remélem a továbbiakban is fogtok tudni ugyan ilyen emberi módon vitatkozni, mint eddig tettétek, amiért nagyon hálás vagyok!
Dexter kérdésére reagálva: arra gondolsz hogy az alsó mérethatárt fentebb kellene vinni? Mennyire gondoltál? 35-40cm-re? Van benne ráció, de azt gondolom sokan mérgelődnének emiatt. Aki viszont úgy gondolta eddig is vissza engedhette ezeket méret-határos halakat!
A felső korlát a pontynál 6kg most is és ez nem fog változni jövőre!
Én az amurra, harcsára, süllőre, csukára is kiterjeszteném a felső méretkorlátozást, sőt szerintem ez több mint valószínű be is lesz vezetve, a mértéken van még megbeszélni való!
A visszaengedés utáni jutalmazás jó ötlet és ezt én ki is bővíteném a fotózással is! Mert bizony rajtatok kívül igen kevesen küldenek be képeket a szép fogásokról, pedig biztos van sokkal több fotózásra érdemes hal és horgász is nálunk!
Átgondoljuk a javaslatod és ha döntés vittük szólok!
Továbbra is kérlek benneteket, hogy ez az aprócska kis közösség ne változzon olyan veszekedős és személyeskedős társasággá mint néhány más helyen! Osszátok meg egymással a véleményeteket, de tartsuk tiszteletben a másikat, úgy mint eddig!
Köszönettel: Király Feri

csonakos.25

Tisztelt horgásztársak,blero84.Köszönöm a gyors reakciót.Véleményed tiszteletbe tartva csak annyit szeretnék hozzáfűzni,hogy ugye a telefonon(?)kapott információk,a 26db.kifogható pontyokról nem természetes vizekre érted?Ugye egy körbekerített,pénz orientált nem ember barát vízről van szó? Mert ha igen akkor elfogadom a kapott információkat ha nem akkor ne haragudj ez a füles minden realitást nélkülöz.Egyébként örülök hogy ilyen jó vagy matekból,ezt az általad kiszámított halfogyasztásra értem.Én inkább a humán tantárgyakat létesítettem előnyben.Természetesen nincs harag,ha bizonyos dolgokban nem is értünk egyet ,lényeg hogy ennek a kis diskurzusnak ne a halak és ne ez a szép víz lássa a kárát.Szenvedett ez már a múltban eleget,hogy miért az egy külön fejezet lenne!!!Horgásztársi üdvözlettel:Csónakos.

csonakos.25

Tisztelt horgásztársak,Feri.Én is és minden jó érzésű horgász úgy gondolom,hogy abban egyet értünk mindannyian,hogy szeretjük ezt a vizet és nem ellene hanem érte cselekszünk.Az,hogy egy horgász mit nyilatkozik a fogásaival kapcsolatba azt mi horgászok tudjuk,hogy mennyire valósak vagy nem.Az pedig hogy volt olyan időszak mikor nem evett a hal az nem azt jelenti,hogy kifogták nagy részét!Most abba ne is menjünk bele,hogy miért,mert erről órákig beszélgethetnénk.Én akkor is felemeltem a szavam mikor egyesek kétségbe vonták a leírt telepített mennyiséget.Tehettem ezt azért mert volt módomban több telepítésen részt venni, illetve végig nézni.Én úgy gondolom ez teljesen korrekt volt a tó kezelőitől.Az is természetes,hogy ez a tevékenység siker orientált legyen,értem ezt a vizet gondozóira,bérlőire. Én csupán egy országosan elfogadott bevált a MOHOSZ által bevezetett szabályra gondoltam.Természetesen ennek drákói betartását a lehetőségekhez mért komoly ellenőrzéssel.Még annyit a nemes halak felső súly határának megszabásával természetesen egyet értek,valamint elgondolkoztató a ponty alsó határa is.Már csak tényleg annyit:Tőserdőnél:60db. a limit,Csépán az országos horgászrend,egyébként ez jellemző a természeti adottságokkal bíró vizekre.Horgásztársi üdvözlettel:Csónakos.

Balán Attila

Kedves Csónakos. „ugye a telefonon(?)kapott információk,a 26db.kifogható pontyokról nem természetes vizekre érted?Ugye egy körbekerített,pénz orientált nem ember barát vízről van szó?” Erre csupán azt szeretném reagálni hogy sajnos minden olyan víz aminek kezelője profit orientált halásztársaság kezében van legyen az egy csodálatos holtág mint a miénk vagy egy kocka tó a lényegen nem változtat.Senki sem azért foglalkozik vele mert szereti a halakat és szórakoztatni szeretné a horgásztársakat hanem a pénzért. A különbség csupán a annyi hogy a kikapcsolódás színtere fenségesebb az átlagnál. Sajnos lassan kikopik az ős állomány a vízből szaporulatra ugyebár nem nagyon lehet számítani a rengeteg törpe jelenléte miatt.Ezért sajnos ha formájában nem is jellegében egyre inkább lesz mű tó mint sem igazi ön fenntartó „vad” víz. Előbb utóbb csupán a telepíttet halakból lehet majd fogni ami mondjuk számomra nem éppen kielégítő. Ezt meg lehet akadályozni persze ha korlátozzuk a megtartható méretet de szerintem ennek betartatása nagyon nehéz meló.Addig amíg a horgászok nem ismerik fel hogy ez a korlátozás az ő érdekük is persze hosszútávon.Tehát én erre értettem hogy az átlaghoz képest ez még elég korrekt ajánlatnak tűnik.Azt lehet tudni hogy Tőserdőn és Csépán mennyit telepítenek évente? Üdv Balán Attila

Tormási Gyula

Sziasztok! Az én véleményem az,amit szerintem inkább magamban tartok. 🙂

Tormási Gyula

De jóóó! Most látom,hogy kiraktad a fotóimat. Köszi Feri

Dexter

hali,

Igen Feri én arra gondolok, hogy minimum 35 centire felvinném a ponty méret korlátozását, sőt talán lehetne ezt növelni a süllőre is például.
A másik felvetésemhez, csak kérdés, milyen lenne a díjazás…ami ugye sarkalná az embert hogy visszaengedje a halat, pont olvastam a Balatonnál, hogy milyen bandák vannak, akik pontyokra specializálódtak és viszik a halat a bojlis tavakba! Csak kérdés még mindig lesz-e valaki aki ezeket betartatja, amúgy az idén elég sokat voltam Tiszaugon horgászni, és nekem bőven meglett a 40 darab pontyszámban, bár ami igaz hogy ennek majd fele 32-33 centisig voltak pontyok, remélem még a vízben vermelnek most is 🙂

üdv, Dexter

Balán Attila

Szia Dexter megkérdezhetem hogy melyik részen horgászol hogy ennyi 30 körüli pontyot fogsz? Csak azért kérdezem mert a mi szakaszunkat szinte teljesen elkerüli ez a méret. Jogos a kérdés hogy vajon miként lehet betartatni az esetleges emelt mérethatárt mert sajnos sokan még 30 alatt is elviszik nem hogy 35 vagy 40 cm nél.

Dexter

Hali,

A sekély részen van „nyaraló”, a strand résznél kell ugye a faluval ellentétes irányban elindulni, kb 1,3-1,5 km-re a strandtól. nádban, sásban, és hínár foltoknál horgászok még jó víz állásnál sincs 1 méteres vizem. de több kis pontyot fogtam olyan helyen ahol azért mélyebb kicsivel a víz!
Remélem sikerült elmagyarázni a részt, Körtvélyesi sor, hátha így ismerősebb!
Volt olyan horgászatom mikor 2-3 nap alatt fogtam 8-10 darabot is! 20-33 centi között! de inkább 25-33 centi volt a jellemző!

Mátéh Csaba

Sziasztok!

Minden tiszteletem a Tiétek, amiért ilyen higgadtan tudunk beszélgetni pro és kontra!

Kicsit Más…
Dexter írása kicsit felkeltette a kíváncsiságom. Feri! Ekkora pontyokat is telepítetek? Vagy a korábbi ivadéktelepítés feltörő nemzedékéről van szó? Esetleg találtak maguknak a pontyok nyugodt, ívásra is alkalmas helyet?

Tudom, hogy a válasz is csak tippelős lesz, de egyre jobban izgat, mit válaszoltok. 😉

Üdv: Csabi

admin

Szia Csaba!

Ha, jól emlékszem tavalyelőtt volt igen nagy számban telepítve apró ponty. Ezek idén őszre érték el a kb. 30cm-es súlyt. Tavaly ősszel volt 3 millió darab előnevelt ponty telepítve amik kb. 1,5-2 év múlva érik el a 30-35cm-es nagyságot. Természetesen (sajnos)nem éri meg mind a felnőtt kort, mivel a harcsa állomány igen nagy ezért biztos tizedelni fogják az apróságokat.
A telepítések során is igen vegyes szokott lenni a pontyok méreteinek eloszlása, ezért az is elő fordulhat, hogy több méreten aluli is kerül telepítésre a nagyobb, fogható méretű pontyokkal együtt.

A holtág vasút felöli végében egyébként hamarabb melegszik a víz mivel igen az a rész sekély ezért ívás ott szokott elkezdődni a leghamarabb.
Üdv:Feri

UI:Egyébként vége a busa-harcsa szelektív halászatnak és igen jól sikerült a busák lehalászása. Harcsákból is lett igen rendesen, remélhetőleg kevesebb fogja fogyasztani a keszeg, kárász illetve apró ponty állományt. Még valami: Zoli szerint rengeteg ponty került megint a hálóba, amik vissza lettek engedve. Érdekes hogy mégis milyen gyengén jött a ponty az év második felében.
Idén télen viszont már nem hiszem, hogy lesz törpe halászat… Remélem tavasszal azért sort kerítenek rá!

Mátéh Csaba

Köszi, Feri!

Köszi a választ!

A 3 millió kis pontyról hallottam. A nyílt napunkon Gyulával és NO-ZSO-val saccolgattunk. Ha jól emlékszem, túlélésre talán 4%-ot említett Gyula. Bízunk benne, hogy ennyi túl is éli a disznó nagy harcsáitokat. 😉 Ez sacc per kábé 120.000 példány. Azért az nem rossz! 😉
És akkor még nem is számoltuk a rendszeres telepítést…

Viszont tavasszal reszkethetnek a harcsáitok. Azon leszünk, hogy a lehető legtöbb fotómodell legyen, mielőtt visszaengedjük. Remélem, 1-2 elhúz a strandig meg vissza. 😀

admin

Csaba!

Ha megfogtad a harcsát, nyugodtan elviheted! Rájuk nem lesz max. méretkorlátozás! 🙂
De a fotót ne hagyd ki! 🙂
Feri

Mátéh Csaba

A fénykép tuti. Hogy haza jön-e velünk a „halakka”? Majd megkérdezem, és ha igent mond, akkor felülhet a mocira. Ha meg hallgat, nemnek veszem. 😀

Ezért is van az, hogy lassan mehetek halat venni. Idén haza hoztunk vagy 8-10 darab nemes halat csukával, amurral és ponttyal együtt. A fagyasztó ládában meg koncertet lehetne tartani. 😉

1-2 harit – ha megajándékoz minket a víz – szerintem haza fogunk hozni. Mióta szegény apósom meghalt, az anyósom nem evett harcsát. Ha tudom, meglepem vele.

Dexter

Feri,

Harcsák súlyáról lehet tudni amik a hálóan akadtak, és kb mennyit jelent összesen? Illetve a törpékből van adat hogy idén mennyit sikerült kiszednetek?
Másik ez a 2 kilós etetés a behúzásra utál? ha csónakba üllők a nádnál akkor is így változik? vagy pl ami felmerült, hogy beviszik a cuccott, de aztán gyorsan kihúzzák, megint be ugyanoda, akkor is jöhet már a következő 2 kiló…bocsi, de nekem ez nem akar összeállni 🙂

köszi

admin

Szia Dexter!

Ez a 2 kilós mennyiség egy botra, egy napra vonatkozik! A harcsák között volt 10-15kg is, de pontos részleteket, nem tudok többet. A törpeharcsa halászat nem kezdődött el most télen, lehet hogy csak tavasszal lesz belőle valami!
Üdv:Feri

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .