Az év első horgászata Tiszaugon

Hosszú hideg tél után, végre megérkezett a jó idő, sokan elindultak horgászni, ezt a fórumon is lehetett olvasni, szóval kimondhatjuk, megjött a tavasz, mehetünk horgászni!

Sajnos nekem nem indult jól, hiszen a méhek és a tanulás mellett elég kevés időm volt horgászni, sőt szinte semennyi. De végre eljött március 25.-e. 3 an indultunk neki a Holtágnak, jött keresztapukám, az Ő fia, és én. Sajnos az óraátállítás szépen bekavart nekünk is, így 11 órára értünk ki, ahogy a csónakba pakolásztunk már ugrásokat láttunk, kis motor és az aksi jó szolgálatot tett, így gyorsan a helyre, ősszel megismert „titkos gazba” értünk, de mivel még nem nőt ki az „anyag” így nem tudtuk hova kell állni, így sikerül a csónakkal megzavarni a halakat, rengeteg túrás, örvény volt a helyen. Csónakból senki se horgászott partról nagyon sokan, jó idő volt, majdhogynem már nyár. barátom 6 méteres spiccbotra szerelt, amivel keszegezni próbált volna, de a törpeharcsák… Én egy úszósat szereltem fel, már mélységmérés közben üres horoggal! Törpeharcsát sikerült fognom, már itt gondoltam nem lesz ez így jó, sokan írtátok, hogy nagyon eszik a törpe, de ennyire??? Illetve elkészítettem egy fenekezőt, 25-ös főzsínorral, 22es előkével, kis horgokkal, semmi extra! Barátomnak sikerül vagy 40 darab törpét fognia, pedig a tápos etetésről gyorsan lemondtuk, nekem is sikerült vagy 15 darabot fognom, de közben bejelentkezett a fenekezőm is, pár perces küzdelem után, sikerült megfognom első 2012es pontyom, egy 33 centis kis tükrös képében! Közben pedig nagyon élt a víz, amerre csak néztünk, ugráltak a halat, mozgott a sneci, csak a keszegek nem mutatták meg magukat, barátom csalódására. Ő közben pergetni is próbált, sikertelenül. Majd egy kicsit pihenvén, csónakáztunk egyet, megpróbáltunk volna egy sekélyebb sásos helyett, de nagy volt a szél, így visszafordultunk, elindultunk a mélyebb rész felé, itt is egy sást vettünk célba, mikor oda értünk jeleztek a halak, hogy itt vannak, csak sajnos olyan kemény volt az ajzat, hogy nem bírtuk leszúrni a karókat, pedig próbálkoztunk bőszen. Nem maradt más, mint vissza az eredeti helyre, annyi különbséggel, hogy én kerültem baloldalra, barátom pedig a jobbra. Ez a részemről telitalálat volt! Mivel nem volt kedvem úszózni, és a fenekezővel jobban elértem a szélét a „gaznak” illetve a sásnak, így a másik botomat is fenekezőre szereltem át.

Gyorsan mind 2 botom-beélesítettem, aztán elkezdtem csúzlival lőni a helyeket, csemegekukoricával, és főt takarmány kukoricával, jó 30 percig semmi, próbáltam arrébb- arrébb dobni a szereléseket, néha raktam a kosárba egy kis anyagot, de az kár volt, mert elindultak a törpék, fogtam 2-3 „combosabb” példányt. Majd 1-1 szem keményebb kukoricára váltottam, meg is jött az első délutáni ponty, egy szép tőponty formájában, majd szünet, és egy kis csúzlizás után, megjött a következő ponty, nem túl nagy tükrös formájában. Majd az eddig „néma” botomon is kapásom volt, mikor bevágtam a halacska kiugrott a vízből, egy szép egészséges 31centis kis tőponty volt a tettes, gyorsan vissza is engedtem, miközben ezt hajtottam végre, a másik botomon ki spanolos kapás jelentkezett, a fék nem volt behúzva ez volt a szerencsém, egy szép 2-es tőponty érkezett. Barátom mondta még egyszer dobjam vissza a botom, közben Ő is fenekezőre szerelt, 18as főzsínorral, sajnos egy kapása volt csak, de a kis horogról meglépett a bajszos. ÉN viszont belenyúltam, a „fél órára” bedobott botom újból elsült, beengedés után nem gondoltam jobb halra, de sikerült a nap legnagyobb pontyát megfognom, szintén egy tőponty formájában.

Nagy szerencsém volt ezzel az évkezdéssel, 7 kapásom volt abból 6 pontyot sikerült fognom, nah meg a temérdek törpe amit ketten fogtunk barátommal, meglepő számomra hogy nem szakadtam be egy sem tépett meg, hiába nah nem erősek még a komák, de minden fárasztásnál éreztem,hogy „ a gaz” itt van, és reméljük fel is fog nőni! Nagyon élveztem a horgászatot, de szerintem aznap mindenki, sok helyen fárasztottak pontyokat, láttunk egy családi fárasztást is. Nagymama bevágott, nagypapa fárasztott, de sajnos nagy volt az erőltetés, így lemaradt a hal. Keresztapukámnak is volt pontykapás a sekélyben, de az gyorsan bemenekült a nádba. egésznap ugráltak a halak, élt a víz, mozgott a növényzet! Tényleg szép tavasz elé nézhetünk idén!

A halakról nem sikerült rendes képeket csinálni, a végén próbáltam a zsákmányról egyet készíteni, de a sötétben telefonnal nem lett az igazi, mielőtt jönnének a kérdése, és előbújna a magyar ember belőlünk, egy pontyot hoztam el, a többi a sekély helyen vissza lett telepítve, remélem nyáron a 2 szép tőponttyal sikerül találkoznom még! Soha rosszabb év kezdetett! J

Horgásztársi üdvözlettel,

Dexter

hozzászólás 3

admin

Gratulálok Dexter!
Szép kezdés! Remélem minden horgászatod ilyen sikeres lesz ebben az évben! Ja, és a többieknek, remélem észrevettétek, hogy az etető tápot kerülni kell a törpék miatt, csak a nagy szemes etető …
A képeket sajnálom nagyon, hogy nem láthatjuk, de biztos lesz még lehetőségünk megnézni tőled pár szép pontyos fotót!
Még egyszer gratulálok, és köszönöm a szép leírást!
Üdv:Feri

Balán Attila

Gratulalok Dex igazan jo kezdesnek mondhato:-D Remelem hasonlo elmenyeket ad a viz nekem is ugy 6 ora mulva:-D

Dexter

Telefonon nagyon rosszul mutatnak a képek, ma felrakom őket gépre, aztán küldöm, majd kiderül mi jöhet ki belőle! Tegnap Keresztapám nem hagyta annyiba, fogott egy 3ast 🙂 szal mozognak, amíg nem jön az ívás addig lehet őket fogni szerintem! Aztán megállnak, de aggasztó hogy se keszeg, se kárász…
Sok sikert Attila.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .